Ezreket menekítenek ki Rodoszról az erdőtüzek miatt

2023. július 22. – 20:55

Másolás

Vágólapra másolva

Rodoszon nem sikerült elfojtani a kedden keletkezett tüzet, és szombaton mintegy ezer embert – helyi lakosokat és turistákat is – ki kellett menekíteni a délkeleti Kiotari és Lardosz településekről és környékükről – írja a Skynews.

Másfél hete tart az extrém hőség Európában, Görögországban pedig erdőtüzek is tombolnak. Athén térsége mellett már Rodosz szigetét is belepte a narancssárga égbolt, és a mindent elárasztó füst.

Az egyik ott tartózkodó Twitteren azt írta, hogy gyalog, törölközőkkel az arcunkon menekülnek az erdőtüzek elől. A lángok három szállodát is elértek, amelyeket szintén evakuáltak.

A tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy több mint 200 tűzoltó és 40 tűzoltóautó oltja a tüzeket a földön, plusz három repülőgép és öt helikopter vesz részt a műveletben.

Görögországban az elmúlt 50 év legforróbb júliusi hétvégéjére készülnek: a hőmérséklet 45 fokig is emelkedhet. A görög meteorológiai szolgálat egész hétre magas tűzveszély miatt adott ki figyelmeztetést, miközben az ország egy újabb hőhullámra is készül. Az emberektől pedig azt kérik, hogy maradjanak otthon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!