Tornádó csapott le Milánóra, a város melletti egyik település utcáin jeges áradat hömpölygött

2023. július 21. – 23:30

Másolás

Vágólapra másolva

Alaposan megtapasztalják ezekben a napokban a szélsőséges időjárás viszontagságait Észak-Olaszországban. Milánó városára például tornádó csapott le:

És ha ez nem lenne elég, egy Milánóhoz közeli északolasz kisváros, Seregno utcáit jeges áradat öntötte el a reggeli órákban:

Egy másik északolasz tartomány, Veneto régióban csütörtökön teniszlabda méretű jég hullott. A heves jégeső komoly károkat okozott a terményben, ablakokat tört be, szélvédőket zúzott be. A közösségi oldalakon kitört, villanyvezetékekre borult fatörzsekről, tetőkről leszakadt lemezekről tettek közzé képeket. Cortina d'Ampezzo térségében 140 km/h-t meghaladó széllökéseket is mértek.

Az Időkép azt írta, hogy szupercellák egész falvakat taroltak le. A Verona melletti Bardolino faluban szinte minden épületben károkat okoztak a 10 centis jégdarabok, Trevisóban azonban még ennél is nagyobb, 15 centi átmérőjű jég esett.

Horvátországon is vihar söpört végig

A csütörtöki után újabb vihar söpört végig pénteken délután Horvátországon is, írja az MTI. Többen megsérültek, egy embert, aki egy vitorlásáról tűnt el a tengeren, még keresnek.

A heves vihar először Isztriát és Kvarner-öblöt érintette. Olaszország felől érkezett, és áthaladt Szlovénia egyes részein is. Jégeső hullott, az erős szél pedig fákat csavart ki. A legsúlyosabb helyzet az isztriai Novigradban volt, alig 15 perc alatt mintegy 150-200 fát döntött ki az orkán erejű szél, egy kemping teljesen megsemmisült.

A kempingben hét, míg egy másikban, Abbáziában egy ember sérült meg. Egy ember után még kutatnak, aki a vitorlásáról tűnt el a tengeren a heves vihar alatt. A zivatarrendszer később északkelet felé haladt, elérte Károlyvárost és Zágrábot. A horvát fővárosban a szél ismét fákat csavart ki, tetőket tépett le, a törmelék pedig az utcán parkoló autókban okozott károkat. Zágrábban szerdán is ítéletidő tombolt, akkor két ember életét vesztette és 130-an megsérültek.

Villámlás, eső és erős szél kíséretében a heves vihar estére elérte a kelet-horvátországi Eszék-Baranya megye egyes részeit is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!