Két személy meghalt a krími hídon történt incidensben

2023. július 17. – 10:40

Két személy meghalt a krími hídon történt incidensben
A krími híd hétfő július 17-én, hétfőn reggel – Fotó: Stringer TPX / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Két személy veszthette életét a hétfő hajnalban a krími hídon történt incidensben – írja a Telex. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy mi történt, de „vészhelyzet” miatt leállították a forgalmat a Krím félszigetet és Oroszországot összekötő, 18 kilométeres kercsi hídon.

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod régió kormányzója a Telegramon jelentette be, két belgorodi civil, egy anya és egy apa meghalt a krími hídon történt „vészhelyzetben”, a lányuk pedig megsérült.

„Ma reggel mindannyian a krími hídon történt vészhelyzetről szóló hírekkel keltünk. Mindannyian láttuk az interneten keringő videót egy megrongálódott, belgorodi rendszámú autóról.

Egy kislány megsérült, közepesen súlyos sérüléseket szenvedett. A legnehezebb, hogy a szülei meghaltak” – írta a kormányzó a Telegramon.

Korábban a krími hatóságok is megerősítették, hogy egy gyereket légi mentővel szállítottak kórházba a hídról.

Továbbra sem lehet tudni, hogy mi történt a hídon/híddal, de az interneten több felvétel is terjed, amelyeken az látszik, hogy rakéta csapódik a hídba. A széles körben követett orosz Szürke Zóna Telegram-csatorna azt írta, két csapás is érte a hidat éjjel három és fél négy között, de ezt egyelőre semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg. A helyiek beszámolói szerint hétfő hajnalban robbanásokat lehetett hallani a híd irányából.

Az orosz közlekedési minisztérium annyit közölt, hogy a híd krími oldalán sérült az út.

A független orosz lap, a The Insider több felvételt is közölt a megrongálódott krími hídról a Twitteren. Az egyik felvételt a szomszédos, sértetlen vasúti hídról készítették, és a Kreml-barát Krím24 tévécsatorna is sugározta – írja a Guardian.

Azokat a híreket viszont nem erősítette meg, amelyek szerint a híd tartóoszlopai megsérültek. A minisztérium hangsúlyozta, hogy a híd állapotának vizsgálata folyamatban van – írta a TASZSZ a Telegram-csatornáján.

A hídon áthaladó vasúti és autóforgalmat is leállították hétfő hajnalban. A műholdas adatok szerint az oroszországi Krasznodar régióban kilométeres kocsisor torlódott fel.

Krím orosz kormányzója korábban azt írta, hogy átmenetileg elterelik a forgalmat a hídról, de az okokra akkor nem adott bővebb magyarázatot. A TASZSZ beszámolója szerint a kormányzó a Telegram-csatornáján azt írta, a helyszínen dolgoznak a rendfenntartó és katasztrófaelhárító szervek is.

„A jelenlegi helyzetre való tekintettel arra kérem a félsziget lakóit és látogatóit, hogy tartózkodjanak a krími hídon való átutazástól, és biztonsági okokból válasszanak alternatív szárazföldi útvonalat az új régiókon keresztül” – írta Akszjonov a Telegramon.

Az ukránok szerint provokáció történt

Natalja Humenjuk, az ukrán Déli Parancsnokság szóvivője az ukrán állami médiának azt nyilatkozta, a krími hídon történt „robbanás” orosz provokáció lehet, amelyet a gabonamegállapodás folytatása előtt hajtottak végre – írja az ukrán állami hírszolgálat, a Szuszpilne.

Az orosz–ukrán gabonamegállapodás részeként Ukrajna szabadon exportálhatja a gabonáját a Fekete-tengeren keresztül, ami nagy segítség nekik és az élelmiszerhiány miatt szenvedő országoknak is.

A megállapodás mindig egy adott időtartamra szól, a jelenlegi hétfőn jár le.

Oroszország egy hónapja még azt mondta, hogy semmi esély a meghosszabbítására, de Recep Tayyip Erdoğan török elnök múlt héten arról beszélt, bízik benne, hogy sikerül majd megállapodni Putyinnal a megállapodás folytatásáról.

Az építmény nemcsak stratégiai, de szimbolikus jelentőségű is: a 2018-ban átadott, a Kercsi-szoroson átívelő híd köti össze a 2014-ben annektált Krímet a megszálló Oroszországgal.

2022. október 8-án egy teherautót robbantottak fel rajta, az incidensben négy ember meghalt, és egy közelben lévő tehervonat dízelolajat szállító tartálykocsijai is kigyulladtak. A robbanás miatt a híd közúti szakaszának két pillére összeomlott. Ukrajna csak nemrég, július 9-én ismerte el, hogy Kijev a felelős a híd tavaly októberi felrobbantásáért.

FRISSÍTÉS: Az oroszok szerint ukrán dróntámadás rongálta meg a krími hidat

Két ukrán drón támadta meg hétfő éjjel a krími hidat – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség, az orosz terrorellenes bizottság jelentése alapján.

„3 óra 5 perckor két ukrán pilóta nélküli felszíni jármű támadta meg a krími hidat. A terrorcselekmény következtében megsérült a krími híd közúti eleme. Két felnőtt meghalt, egy gyermek pedig megsérült” – áll a közleményben.

A Telex összefoglalója szerint az oroszok terrorcselekmény miatt büntetőeljárást indítottak.

Eközben több ukrán hírforrás, köztük a Szuszpilne ukrán állami hírügynökség és az ukrán Pravda is a saját forrásaira hivatkozva azt írja, az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a haditengerészet részvételével zajlott a támadás, és víz alatt drónokkal támadták meg a hidat. Hivatalos forrás ezt sem erősítette meg. Közben a BBC azt írja, hogy a vasúti hidat újra megnyitották a forgalom előtt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!