Műtét nélkül is nemet válthat egy 53 éves férfi Olaszországban

2023. július 16. – 22:55

Műtét nélkül is nemet válthat egy 53 éves férfi Olaszországban
Fotó: TG3

Másolás

Vágólapra másolva


A szicíliai Trapani bírósága egy húszéves jogi hercehurca végére tett pontot, amikor ítéletében kimondta, nem szükséges nemváltó műtétet vagy hormonkezelést elvégeznie annak az 53 éves férfinak, aki szeretne a hivatalos dokumentumokban is nőként szerepelni.

A női neve szerint Emanuelaként említett férfi már gyerekkora óta érezte, hogy igazából egy férfitestbe született nő. Ezért húsz évvel ezelőtt meg is kezdte a klasszikus, hormonális és sebészeti úton történő nemi átalakítás folyamatát, amely a törvény szerint egy kötelező lépés, mielőtt az anyakönyvi hivatalban kérelmezné az összes iratában a név- és nemváltást. Amikor azonban az orvosok elmagyarázták neki a műtéti kezelés bonyolult és kockázatos mivoltát, úgy döntött, hogy felfüggeszti azt, és inkább megpróbál harmóniában élni a férfitestben.

„Az, hogy nincs női nemi szervem, nem veszélyezteti az énképemet, a külsőm nem homályosítja el a női identitásomat”

– mondta Emanuela. A trapani bíróság azonban elfogadta a jogai érvényesítéséért folytatott hosszú bírósági küzdelemben segítségére siető ügyvédjének érvelését, amelyet a legfelsőbb bíróság egy 2015-ös ítéletéből vezettek le. Abban az ügyben egy transznemű nő számára lehetővé tették, hogy még – az amúgy már tervbe vett – hosszadalmas nemváltó műtét előtt nőként ismertethesse el magát.

Az ügyvéd úgy fogalmazott: „Az elv, amelyhez mi is ragaszkodtunk, az, hogy

a nemi jelleget módosító műtét nem befolyásolja az anyakönyvi átírás iránti kérelem érvényességét,

vagyis azokban az esetekben, amikor a nemi identitás egy komoly és egyértelmű egyéni folyamat eredménye, az elsődleges nemi szerv nem feltétlenül határozza meg az énképet”.

Emanuela reméli, hogy esete segítséget nyújthat a hozzá hasonló helyzetben lévő embereknek.

„A transznemű embereket sokan idegeneknek tekintik, holott elég lenne megismerni minket ahhoz, hogy megértsék: ugyanolyan emberek vagyunk, mint bárki más.”

(La Repubblica, Sky, Il Locale News, Trapani Oggi)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!