Észak-Korea és Kína barátkozik, Japán, Dél-Korea és az USA hadgyakorlatozik

2023. július 16. – 09:42

Észak-Korea és Kína barátkozik, Japán, Dél-Korea és az USA hadgyakorlatozik
Észak-Korea tesztel egy Hvaszong-18 típusú interkontinentális ballisztikus rakétát. Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Közös hadgyakorlatot tartott az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea. A műveletek során a felek a ballisztikus rakéták elhárítását gyakorolták. A hadgyakorlaton a tájékoztatás szerint a többi között bevetettek egy Aegis ballisztikus rakétavédelmi rendszerrel felszerelt rombolót is.

Hadseregeink erőteljes válaszadási képessége és a felek közötti szoros együttműködés révén hatékonyan tudunk reagálni Észak-Korea nukleáris fenyegetéseire és rakétakilövéseire

– szögezték le a felek.

A műveletet néhány nappal azt követően rendezték, hogy Észak-Korea a héten sikeresen bocsátott fel egy Hvaszong-18 típusú interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM). Ez egy a korábbiaknál mobilabb, nehezebben észlelhető fegyver, és velük akár közvetlenül az Egyesült Államok is megcélozható.

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea utoljára áprilisban rendezett közös hadgyakorlatot – írja az MTI. Csütörtökön a dél-koreai és az amerikai fél légierői is gyakorlatoztak, a műveleten egy B-52-es stratégiai bombázót is felvonultattak.

Az Al-Jazeera szerint a kétoldalú gyakorlaton mintegy 110 harci repülőgép vett részt. Phenjanra ENSZ-szankciók vannak érvényben azóta, hogy Észak-Korea 2006 decemberében belekezdett nukleáris programjába. Ezek között szerepel a ballisztikus rakéták fejlesztésének és tesztelésének tilalma is, azonban Phenjan csak a múlt évben rekordszámú, több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre.

A Biztonsági Tanács határozatai megtiltják Éugyan szak-Koreának, hogy bármilyen ballisztikus tevékenységben részt vegyen. A tanácsnak azonban nem sikerült új szankciókat bevezetnie Észak-Koreával szemben a tavaly év elején megkezdett ballisztikusrakéta-kísérletsorozat ellenére. Kína és Oroszország, amelyek mindketten vétójoggal rendelkeznek, ellenezték a szankciókat.

A helyzet mindenesetre érdekes diplomáciai lépéseket is szült. Észak-Korea növekvő nukleáris fenyegetése arra késztette Dél-Koreát és Japánt is, hogy fokozzák biztonsági együttműködésüket, és javítsák a történelem és a kereskedelmi viták miatt feszült kapcsolatokat.

Az észak-koreai központi hírügynökség (KCNA) hétfőn pedig azt közölte, hogy Phenjan egyik kerületében 10 ezer új, kínai építésű lakás felépítését ünnepelték. A projekt része annak a szélesebb tervnek, amely szerint Kína 50 ezer új lakást épít az észak-koreai fővárosban egy ötéves, 2025-ig tartó nemzeti fejlesztési terv keretében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!