Észak-Korea és Kína barátkozik, Japán, Dél-Korea és az USA hadgyakorlatozik

2023. július 16. – 09:42

Észak-Korea és Kína barátkozik, Japán, Dél-Korea és az USA hadgyakorlatozik
Észak-Korea tesztel egy Hvaszong-18 típusú interkontinentális ballisztikus rakétát. Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Közös hadgyakorlatot tartott az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea. A műveletek során a felek a ballisztikus rakéták elhárítását gyakorolták. A hadgyakorlaton a tájékoztatás szerint a többi között bevetettek egy Aegis ballisztikus rakétavédelmi rendszerrel felszerelt rombolót is.

Hadseregeink erőteljes válaszadási képessége és a felek közötti szoros együttműködés révén hatékonyan tudunk reagálni Észak-Korea nukleáris fenyegetéseire és rakétakilövéseire

– szögezték le a felek.

A műveletet néhány nappal azt követően rendezték, hogy Észak-Korea a héten sikeresen bocsátott fel egy Hvaszong-18 típusú interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM). Ez egy a korábbiaknál mobilabb, nehezebben észlelhető fegyver, és velük akár közvetlenül az Egyesült Államok is megcélozható.

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea utoljára áprilisban rendezett közös hadgyakorlatot – írja az MTI. Csütörtökön a dél-koreai és az amerikai fél légierői is gyakorlatoztak, a műveleten egy B-52-es stratégiai bombázót is felvonultattak.

Az Al-Jazeera szerint a kétoldalú gyakorlaton mintegy 110 harci repülőgép vett részt. Phenjanra ENSZ-szankciók vannak érvényben azóta, hogy Észak-Korea 2006 decemberében belekezdett nukleáris programjába. Ezek között szerepel a ballisztikus rakéták fejlesztésének és tesztelésének tilalma is, azonban Phenjan csak a múlt évben rekordszámú, több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre.

A Biztonsági Tanács határozatai megtiltják Éugyan szak-Koreának, hogy bármilyen ballisztikus tevékenységben részt vegyen. A tanácsnak azonban nem sikerült új szankciókat bevezetnie Észak-Koreával szemben a tavaly év elején megkezdett ballisztikusrakéta-kísérletsorozat ellenére. Kína és Oroszország, amelyek mindketten vétójoggal rendelkeznek, ellenezték a szankciókat.

A helyzet mindenesetre érdekes diplomáciai lépéseket is szült. Észak-Korea növekvő nukleáris fenyegetése arra késztette Dél-Koreát és Japánt is, hogy fokozzák biztonsági együttműködésüket, és javítsák a történelem és a kereskedelmi viták miatt feszült kapcsolatokat.

Az észak-koreai központi hírügynökség (KCNA) hétfőn pedig azt közölte, hogy Phenjan egyik kerületében 10 ezer új, kínai építésű lakás felépítését ünnepelték. A projekt része annak a szélesebb tervnek, amely szerint Kína 50 ezer új lakást épít az észak-koreai fővárosban egy ötéves, 2025-ig tartó nemzeti fejlesztési terv keretében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!