Lezuhant egy turistákat szállító helikopter a Mount Everest közelében

2023. július 11. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

Hat emberrel a fedélzetén lezuhant egy helikopter kedden Nepálban a Mount Everest közelében, a balesetben mindenki életét vesztette – közölték helyi kormányzati források. Az MTI híre szerint a jármű öt mexikói turistát szállított. A helikopteres kirándulás úti célja a világ legmagasabb hegycsúcsának környéke volt, és már visszafelé tartottak a nepáli főváros, Katmandu irányába, amikor elvesztették a kapcsolatot a gép nepáli pilótájával.

A Manang Air légitársaság által üzemeltetett helikopter kedden Katmandutól északra zuhant le Likkhu település közelében. A Manang Air egyike azoknak a légitársaságoknak, amelyek turistákat szállítanak Nepál magas hegycsúcsai, köztük az Everest közelébe. A mentők öt holttestet megtaláltak, és a hatodikat még keresik – mondta el egy repülőtéri tisztségviselő.

A hegymászószezon májusban véget ért Nepálban, és beköszöntött az esős évszak. Ebben az időszakban nem jellemző, hogy turistákat kirándulni visznek a 8848 méter magas Everest közelébe, mert gyakran kedvezőtlenek a látási viszonyok, és az időjárás alakulása kiszámíthatatlan.

A himalájai országban nem ritkák a légi balesetek, számos légitársaság kis repülőtereket használ a közutaktól távol eső, felhőkbe burkolózó hegyvidékeken. Januárban a turisták körében népszerű Pokhara város közelében zuhant le egy repülőgép, abban a balesetben 71 ember vesztette életét. Nepálban harminc éve nem történt ilyen súlyos légi szerencsétlenség.

A hegymászás tekintetében az idei volt az egyik leghalálosabb szezon a Mount Everesten, ezért Nepál szigorítaná a mászási szabályokat. Legalább 12 hegymászó vesztette életét a Mount Everesten, valamint öt külföldi hegymászót eltűntként tartanak nyilván – valószínűsíthető, hogy egyikük a magyar Suhajda Szilárd, aki nem élte túl a csúcstámadást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!