Tiktok-trendig fajult háború: orosz és ukrán katona verseng egymással egy TikTok live-ban

2023. július 9. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

Furcsa hatással van az orosz-ukrán háború a legújabb TikTok-trendre is, aminek az a lényege, hogy két streamer élőben méretteti meg magát, a nézők pedig eldönthetik, ki a jobb. Alapesetben ez azt jelenti, hogy a streamerek belépnek afféle duettként a TikTok véget nem érőnek tűnő live funkciójával, élőben csinálnak valamit, akinek pedig több mindent küldenek a nézők, az nyeri meg a csatát.

A streamereknek ez egyébként azért éri meg, mert pénzt szerezhetnek belőle. A nézők ugyanis nem pénzt, hanem pénzen vásárolt virtuális dolgokat (például rózsát, vagy Zeusz-matricát küldenek, a saját TikTokom szerint a párezertől több mint 200 ezer forintig terjedő ársávban), a TikTok pedig ennek akár 70%-át is elteszi, a többi a streameré a BBC szerint. Hogy a néző mit nyer? Ő valószínűleg könnyebb pénztárcát.

A magát pár másodperces rövidvideókból kiforró platformon megjelent a háború is, egészen pontosan az, hogy ilyen élő meccset játszanak rajta katonák, mondván, a háború miatt gyűjtenek támogatást.

Hasonló élőzés futott például hétvégén is, a Вечныи́ nevű orosz tiktoker hívta ki az ukrán Anubis nevű felhasználót. A többórás videóban „hajrá Oroszország”, „az oroszok fognak nyerni” és „éljen Ukrajna” kommenteket küldtek a nézők a virtuális rózsák mellé – miközben a két katona egymással duettezve ukrán és orosz zenékre bólogatott, egyikőjük orosz zászlót és Z betűt, a másik pedig ukrán zászlót viselve.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!