Befóliázva árulnak Harry Potter-könyvet Magyarországon a melegellenes törvény miatt

2023. július 9. – 10:39

Befóliázva árulnak Harry Potter-könyvet Magyarországon a melegellenes törvény miatt
Forrás: Hadházy Ákos országgyűlési képviselő Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Befóliázva helyeztek ki a polcra több könyvet, köztük J. K. Rowling népszerű Harry Potter-sorozatának egyik példányát Magyarország legnagyobb könyvforgalmazó-láncának, a Librinek egyik budapesti üzletében. Az átlátszó fólia a magyar kormánnyal kritikus körökben melegellenesként emlegetett törvény miatt került a könyvekre.

A befóliázott Harry Potter-kötetről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tett közzé fotót a közösségi oldalán. „Semmi pikáns, gyerekeknek és fiataloknak szánt fantazy, illetve kalandregény, mégis veszélyesnek minősítették őket. Az egyetlen ok, hogy mindenképpen ellenségeket kell kreálni és harcolni a nemlétező fenyegetés ellen” – fűzte hozzá.

A Telex a napokban arról számolt be, hogy a Libri egyik fővárosi üzletében több könyvet átlátszó fóliával bevonva kínáltak, így az elő- és hátlap látható, de belelapozni nem lehet. A Libri a Telexnek megerősítette, hogy a fóliázás a kormány kommunikációjában gyermekvédelminek nevezett törvény miatt történt.

Magyarországi laptársunk nemrég arról is írt, hogy a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium által nemrég megvásárolt Libri az elmúlt hetekben jó pár könyvkiadót megkeresett, hogy megtudja, a kiadók szerint az adott könyvek megfelelnek-e a melegellenes gyermekvédelmi törvény előírásainak.

A kínálat felülvizsgálata összefüggésben állhat azzal, hogy a Telex információi szerint májusban a fogyasztóvédelmi hatóság pénzbírságot szabott ki a Librire egy olyan könyv miatt, amelyet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a melegellenes törvény előírásai miatt nem ott kellett volna.

Egy másik magyarországi könyvterjesztő vállalat, a Líra ellen szintén fogyasztóvédelmi vizsgálat indult egy olyan könyv miatt, amit néhány nappal a fogyasztóvédelem akciója után Rétvári Bence fideszes államtitkár ostorozott nyilvános posztban. Emellett a Telex úgy tudja, hogy az egyik nagy könyvkereskedő cég a Harry Potter-sorozat egyik könyve esetében is arra kérte a kiadót, nyilatkozzon arról, megjelenít-e homoszexualitást a könyv, mert ha igen, akkor le kell venni az ifjúsági polcokról.

A 2021-ben elfogadott törvény, amely eredetileg a pedofil bűnelkövetőkről szólt volna, a szexuális kisebbségekre vonatkozó részt is tartalmaz, a gyerekek fejlődésére veszélyesnek állítja be azt, ha 18 éves koruk előtt információk jutnak el hozzájuk a különböző szexuális orientációkról. A törvény előírja, hogy „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló terméket kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos” és „ugyanezek a termékek kizárólag a többi terméktől elkülönítve, zárt csomagolásban forgalmazhatók.”

Frissítés: Amint a Libri által lapunknak kiküldött közleményből kiderült, nem az említett törvény miatt került fólia a kötetre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!