Befóliázva árulnak Harry Potter-könyvet Magyarországon a melegellenes törvény miatt

2023. július 9. – 10:39

Befóliázva árulnak Harry Potter-könyvet Magyarországon a melegellenes törvény miatt
Forrás: Hadházy Ákos országgyűlési képviselő Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Befóliázva helyeztek ki a polcra több könyvet, köztük J. K. Rowling népszerű Harry Potter-sorozatának egyik példányát Magyarország legnagyobb könyvforgalmazó-láncának, a Librinek egyik budapesti üzletében. Az átlátszó fólia a magyar kormánnyal kritikus körökben melegellenesként emlegetett törvény miatt került a könyvekre.

A befóliázott Harry Potter-kötetről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tett közzé fotót a közösségi oldalán. „Semmi pikáns, gyerekeknek és fiataloknak szánt fantazy, illetve kalandregény, mégis veszélyesnek minősítették őket. Az egyetlen ok, hogy mindenképpen ellenségeket kell kreálni és harcolni a nemlétező fenyegetés ellen” – fűzte hozzá.

A Telex a napokban arról számolt be, hogy a Libri egyik fővárosi üzletében több könyvet átlátszó fóliával bevonva kínáltak, így az elő- és hátlap látható, de belelapozni nem lehet. A Libri a Telexnek megerősítette, hogy a fóliázás a kormány kommunikációjában gyermekvédelminek nevezett törvény miatt történt.

Magyarországi laptársunk nemrég arról is írt, hogy a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium által nemrég megvásárolt Libri az elmúlt hetekben jó pár könyvkiadót megkeresett, hogy megtudja, a kiadók szerint az adott könyvek megfelelnek-e a melegellenes gyermekvédelmi törvény előírásainak.

A kínálat felülvizsgálata összefüggésben állhat azzal, hogy a Telex információi szerint májusban a fogyasztóvédelmi hatóság pénzbírságot szabott ki a Librire egy olyan könyv miatt, amelyet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a melegellenes törvény előírásai miatt nem ott kellett volna.

Egy másik magyarországi könyvterjesztő vállalat, a Líra ellen szintén fogyasztóvédelmi vizsgálat indult egy olyan könyv miatt, amit néhány nappal a fogyasztóvédelem akciója után Rétvári Bence fideszes államtitkár ostorozott nyilvános posztban. Emellett a Telex úgy tudja, hogy az egyik nagy könyvkereskedő cég a Harry Potter-sorozat egyik könyve esetében is arra kérte a kiadót, nyilatkozzon arról, megjelenít-e homoszexualitást a könyv, mert ha igen, akkor le kell venni az ifjúsági polcokról.

A 2021-ben elfogadott törvény, amely eredetileg a pedofil bűnelkövetőkről szólt volna, a szexuális kisebbségekre vonatkozó részt is tartalmaz, a gyerekek fejlődésére veszélyesnek állítja be azt, ha 18 éves koruk előtt információk jutnak el hozzájuk a különböző szexuális orientációkról. A törvény előírja, hogy „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló terméket kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos” és „ugyanezek a termékek kizárólag a többi terméktől elkülönítve, zárt csomagolásban forgalmazhatók.”

Frissítés: Amint a Libri által lapunknak kiküldött közleményből kiderült, nem az említett törvény miatt került fólia a kötetre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!