Bíróság elé állítják Greta Thunberget

2023. július 6. – 22:11

Bíróság elé állítják Greta Thunberget
Rendőrök beszélgetnek Greta Thunberg svéd klímaaktivistával a malmői kikötő bejáratánál 2023. június 19-én – Fotó:Johan Nilsson / TT News Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bíróság elé állítják Greta Thunberg svéd klímaaktivistát, akit azzal vádolnak, hogy nem engedelmeskedett a rendőrség felszólításának egy tüntetés során – közölte a svéd ügyészség. Thunberg három másik tüntetővel együtt július 24-én jelenik meg a bíróság előtt – írta a BBC.

Thunberg júniusban csatlakozott a „Követeljük vissza a jövőt” nevű környezetvédelmi aktivista csoport által szervezett tüntetéshez. A tüntetők napokon keresztül megpróbálták elzárni a malmői kikötő bejáratát, hogy így tiltakozzanak a fosszilis tüzelőanyagok használata ellen.

„Az éghajlati válság már most is számtalan ember számára élet-halál kérdése. Úgy döntünk, nem nézzük tovább tétlenül a dolgot, hanem ehelyett fizikailag megállítjuk a fosszilis tüzelőanyag-gépezetet” – írta akkor Instagram-oldalán Thunberg.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint Thunberg és a többi tüntető a rendőrség felszólítása ellenére sem hagyta el a helyszínt, így a rendőrök kényszerrel vitték el őket.

„Azért zártuk le a kikötőt, hogy megállítsuk a fosszilis tüzelőanyagok használatát, amik ártatlan embereket ölnek meg. Az igazi bűncselekmények a kikötő kapuján belül folytatódnak. Nem fogunk ülni és várni, amíg a fosszilis üzemanyagipar elveszi tőlünk az álmainkat”- mondta Thunberg.

Arra a kérdésre, hogy aggódik-e a per következményei miatt, így válaszolt: „Én személy szerint jobban aggódom amiatt, hogy a fosszilis üzemanyagipar milyen szörnyű károkat okoz a világnak. Nem fogok leállni, amíg ők fenyegetik a bolygót.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!