Beüzemelték Las Vegas legújabb látványosságát, a 2,3 milliárd dolláros LED-halálcsillagot

2023. július 6. – 12:50

Beüzemelték Las Vegas legújabb látványosságát, a 2,3 milliárd dolláros LED-halálcsillagot
Az óriási Las Vegas-i szupergömb, a Sphere – Fotó: Greg Doherty / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai függetlenség napja, július 4. alkalmából először világították ki Las Vegas legújabb turistalátványosságát, az MSG Sphere-t, vagy ahogy a helyiek becézik, a Halálcsillagot. Az épület hivatalos neve Sphere at the Venetian, ami a gazdájára, a velencei stílusú Venetian óriáskaszinóra utal (az MSG pedig a másik tulajdonosra, a New York-i Madison Square Gardenre). 2019-ben kezdték el építeni, aztán a járvány miatt a projekt sokat csúszott, és kicsit drágább is lett az eredeti terveknél: 1,2 milliárd dollár helyett 2,3. Összehasonlításképpen, a budapesti Puskás Aréna építési költsége bő félmilliárd dollárnak felel meg.

Ahogy a Sphere név is utal rá, az épület egy hatalmas gömb – vagyis hát inkább gömbölyded formájú, mert geometriailag messze nem tökéletes gömb, hiszen 112 méter magas, és a legszélesebb pontján 157 méteres. A magassága nagyjából 30 emeletnek felel meg, ha normál épületekhez hasonlítjuk, de csak kilenc szintre van osztva. Ez persze nem azt jelenti, hogy 12 méteres a belmagasság az emeleteken, hanem hogy a fő attrakció, a 18600 ülőhelyes, de 20 ezerig bővíthető aréna elég impozáns beltérrel rendelkezik (hogy ez hogy néz ki, arról még nem jelentek meg fotók). Itt elsősorban koncertek, gálák és sportesemények lesznek majd, a hivatalos nyitóesemény szeptemberben egy – látványban már jó előre korszakalkotóként beharangozott – U2 koncert. A többi szinten luxuslakosztályok és exkluzív klubok lesznek majd.

De az épület igazi különlegessége még csak nem is ez, hanem hogy a külső felülete egy gigantikus, 54 ezer négyzetméteres LED-fallal van beborítva, vagyis az egész egy jó száz méter magas, 360 fokos kivetítőként is működik a város kellős közepén. Ennek a rendszernek a főpróbáját tartották az amerikai nemzeti ünnep alkalmából, amikor amúgy is szokás a mi augusztus 20-unkhoz hasonlóan tűzijátékkal és változatos fényshow-kkal ünnepelni.

Az Exosphere nevű látványelem 1,2 millió LED-csomagból áll, ezek egymástól nagyjából 20 centire helyezkednek el, beborítva a gömb szinte teljes felületét. Egy-egy ilyen csomópontban 48, egyenként kontrollálható fénykibocsátó dióda van, amelyekből így a nagy LED-fal minden egyes képpontján 256 millió színt lehet kikeverni, és a teljes kivetítőn ezekből előre programozott animációkat futtatni. A hatalmas képernyőre már készül az első, speciálisan ide tervezett film is, a Darren Aronofsky rendezte Postcard from Earth (Képeslap a Földről), ennek októberben várható a premierje. A következő nagy durranás pedig novemberben, a Las Vegas utcáin rendezett Forma–1-es futam lesz, amit egyfajta óriáskivetítőként fog kiszolgálni.

A július 4-i ünnepi főpróba alapján a LED-halálcsillagban tényleg óriási potenciál van, és simán lepipál látványban mindent, amit a villódzó fényekben és neontűzijátékokban amúgy extrém erős Las Vegas fel tud mutatni. A gömb formában önmagában egy csomó lehetőség rejlik, a főpróbán volt már Föld, Hold, óriási kosárlabda, és vannak, akik belelátták egyenesen Szauron szemét is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!