Húszezer eurót adna továbbtanulásra minden 18 évesnek a spanyol munkaügyi miniszter

2023. július 5. – 23:55

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolország baloldali munkaügyi minisztere, Yolanda Díaz azzal a programmal kampányol a közelgő parlamenti választás előtt, hogy 20 ezer eurót (aktuális árfolyammal számolva 7,6 millió forintot) adnának az ország összes 18 éves fiataljának, amit aztán továbbtanulásra, önképzésre vagy vállalkozásalapításra költhetnének – írja a Guardian.

A miniszter szerint a program nagyjából 10 milliárd euróba kerülne évente, amelyet a gazdagok megadóztatásával teremtenének elő. „Arról van szó, hogy a fiataloknak legyen jövőjük, esélyt adjunk nekik a tanulásra vagy vállalkozás indítására anélkül, hogy ez a családjuktól vagy a vezetéknevüktől függne. Ezért azt javasoljuk, hogy a fiatalok 18 éves korukban kapjanak 20 ezer eurót, hogy fejlődhessenek, akár tanulással, akár vállalkozás indításával. Ez a tét július 23-án” – mondta Díaz egy szerdai sajtótájékoztatón Madridban.

A miniszter megerősítette, hogy az „egyetemes örökségnek” nevezett program minden spanyol fiatal számára elérhető lenne, függetlenül a gazdasági körülményektől, és az évi 3 millió eurónál többet keresők megadóztatásából finanszíroznák. Becslése szerint ez a spanyol GDP 0,8 százalékába kerülne.

Díaz javaslata a saját politikai térfelén sem aratott osztatlan sikert, Nadia Calviño, a szocialisták vezette kormánykoalíció gazdasági minisztere megkérdőjelezte, hogy ez a politika hogyan működne a gyakorlatban. „Bárki, aki azt javasolja, hogy mindenféle korlátozás nélkül adjunk támogatásokat vagy segélyeket, annak meg kell magyaráznia, hogyan finanszíroznánk ezt, mert az elkövetkező években felelős költségvetési politikát kell folytatnunk” – mondta Calviño az Onda Cero rádióban.

Spanyolországban július 23-án előrehozott választást tartanak, miután május végén a kormányzó baloldali koalíció súlyos vereséget szenvedett a helyhatósági választásokon. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a tartományok és nagyvárosok többségét elvesztette az ellenzéki jobbközép Néppárttal (PP) szemben, ahogy a velük kormányzó radikális baloldali Unidas Podemos is veszített a népszerűségéből. A szélsőjobboldali Vox viszont megduplázta a tartományi parlamenti képviselői számát, és várhatóan a PP-vel koalícióban alakíthatnak majd kormányt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!