Maszkosok támadtak egy orosz ellenzéki lap újságírójára, leborotválták a fejét és eltörték az ujjait

2023. július 4. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

Maszkos férfiak megállásra kényszerítették az autóját, majd súlyosan bántalmazták az ellenzéki Novaja Gazeta újságíróját és egy vele utazó ügyvédet Csecsenföld oroszországi régiójában kedden – írja a Reuters.

Jelena Milasina újságírónőnek leborotválták a fejét, több ujját eltörték, és zöld festékkel kenték össze – közölte a Memorial emberi jogi csoport. A nő többször is eszméletét vesztette a támadás alatt.

A Novaja Gazeta című lap ismert újságírója Alekszandr Nemov ügyvéddel együtt utazott a helyi repülőtérről a csecsen fővárosba, Groznijba, amikor megtámadták őket. A jelentések szerint Nemovot lábon szúrták. Milasina és Nemov azért utazott a csecsen fővárosba, hogy tudósítsanak egy csecsen nő bírósági ítélethirdetéséről, akit egy rendőr megtámadásával vádoltak meg. Nemov a megvádolt nő, Zarema Musajeva védője.

A támadók az emberi jogi csoport beszámolója szerint világossá tették, hogy a tudósításai miatt támadták meg az újságírót. A Memorial jelentése szerint az újságírót és az ügyvédet is halálosan megfenyegették, fegyvert tartottak a fejükhöz, és felszólították Milasinát, hogy hagyja el az országot és ne publikáljon több cikket.

A Nexta hírügynökség képet is közzétett a megtámadott újságíróról:

A Novaja Gazetát 1993-ban alapították, az orosz sajtószabadság fokozatos visszaszorítása közepette is vezető tényfeltáró médium maradt. A lap három évtizedes működése alatt hét újságíróját gyilkolták meg.

A lap tavaly március 28-án felfüggesztette működését Oroszországban, miután külföldi ügynököknek minősítették őket. Több munkatársa Rigában hozott létre egy online kiadást amelynek oroszországi elérhetőségét blokkolták. Az újság munkatársai tavaly július 15-én indították el a lap új oldalát Novaja Raszkaz-Gazeta címen, de szeptemberben ezt is megfosztották médiaengedélyétől és gyakorlatilag betiltották.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!