Egy évvel meghosszabbították Jens Stoltenberg NATO-főtitkári megbízatását

2023. július 4. – 17:19

Egy évvel meghosszabbították Jens Stoltenberg NATO-főtitkári megbízatását
Jens Stoltenberg Brüsszelben nyilatkozik június 15-én – Fotó: Yves Herman / File Photo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Nato megerősítette, hogy Jens Stoltenberg főtitkár további egy évig marad a posztján – írja a Guardianra hivatkozva a Telex.

Stoltenberg, Norvégia korábbi miniszterelnöke a Nato 13. főtitkára, 2014 óta tölti be ezt a tisztséget. Megbízatása tavaly járt volna le, de az orosz-ukrán háború miatt tovább maradt a posztján. Negyedszerre hosszabbítják meg a megbízatását.

„Megtisztelő a NATO-szövetségesek döntése, hogy 2024. október 1-jéig meghosszabbítják főtitkári megbízatásomat. Az Európa és Észak-Amerika közötti transzatlanti kötelék közel 75 éve biztosítja szabadságunkat és biztonságunkat, és egy veszélyesebb világban szövetségünk fontosabb, mint valaha” – írta a döntés kapcsán Stoltenberg a Twitteren.

A Sky News azt írja, a júliusi vilniusi Nato-csúcson jelentették volna be Stoltenberg utódját, de a tagországok nem tudtak konszenzusra jutni. Korábban esélyesként emlegették a brit védelmi minisztert, Ben Wallace-t és a dán miniszterelnököt, Mette Frederiksent is. Korábban felmerült, hogy Klaus Iohannis is szeretne NATO-főtitkár lenni, de nem tartozott a legfőbb esélyesek közé.

Klaus Iohannis a Stoltenberg bejelentése után már gratulált is neki a Twitteren, hogy meghosszabbították a mandátumát.

„Alig várom, hogy folytassuk a közös munkát a Szövetség megerősítése és a vilniusi csúcstalálkozó eredményi érdekében” – tweetelte Klaus Iohannis.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!