Franciaországi zavargások: kirabolt Aldi, felgyújtott autók, égő szemét

2023. július 1. – 09:06

Franciaországi zavargások: kirabolt Aldi, felgyújtott autók, égő szemét
Felgyújtott teherautó mellett sorakozó rendőrök Nanterre-ben – Fotó: Sebastien Salom-Gomis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

994 ember tartóztattak le Franciaországban a zavargások negyedik éjszakáján, a pénteki eseményekben 79 rendőr meg is sérült, a közutakon pedig 2560, gyújtogatásból eredő tűzesetet regisztráltak, írja a Guardian.

Frissítés: Még frissebb hírek szerint a negyedik éjszakát követően összesen 1311 embert vettek őrizetbe, 2560 tűzesetet jelentettek a közutakon, 1350 autó égett ki, és 234 esetben történt kár vagy tűz az épületekben. Hetvenkilenc rendőr és csendőr sérült meg a péntek éjszaka folyamán, és 58 támadás érte a rendőrségi és csendőrségi állomásokat – tette hozzá. Két rendőrt meglőttek Vaulx-en-Velinben, Lyon külvárosában – közölte a belügyminisztérium.

Negyvenötezer rendőrt vezényeltek ki az utcákra, köztük különleges erőket, abban bízva, hogy képesek lesznek nyugalmat teremteni pénteken éjszaka és megfékezik az országszerte zajló zavargást és fosztogatást. A jelentések szerint Párizsban ez aránylag összejött, valamivel nyugodtabbak a körülmények, mint az előző éjszakákon. De más nagyvárosokban, például Marseille-ben és Lyonban kaotikusabb a helyzet, épületeket és járműveket gyújtottak fel, több üzleteket kifosztottak.

„A köztársaság fog nyerni, nem a lázadók”

– mondta Gérald Darmanin francia belügyminiszter, miután szombaton a kora reggeli órákban a rendőrséggel áttekintette a helyzetet. 471 letartóztatás történt, mondta, de megjegyezte, a zavargás „sokkal alacsonyabb intenzitású, mint tegnap vagy tegnapelőtt”. A korábbi éjszakán több mint 900 embert tartóztattak le.

Marseille-ben és Lyonban a legsúlyosabb a helyzet, mindkét városban betiltották a nyilvános tüntetéseket és leállították a tömegközlekedést. A belügyminisztérium szerint több mint 80 embert tartóztattak le Marseille-ben, miután Benoit Payan polgármester felszólította a nemzeti kormányt, hogy haladéktalanul küldjenek további csapatokat.

„A fosztogatás és az erőszak elfogadhatatlan” – írta Payan a Twitteren pénteken késő este, miután a rendőrség összecsapott a tüntetőkkel. A helyi lapok arról számoltak be, hogy a fosztogatóknak egy Aldi volt a célpontja. A hatóságok egyelőre vizsgálják annak a robbanás okát, ami a város régi kikötőjében történt, és egyelőre úgy tűnik, nem volt áldozata. Egy fegyverraktárból több puskát is elraboltak, de lőszert nem vittek el. Egy embert letartóztattak egy puskával, ami valószínűleg az üzletből származott – közölte a rendőrség.

Lyonban és a környező külvárosokban a zavargók autókat gyújtottak fel, és megtámadták a kivezényelt rendőröket. A rendőrség páncélozott szállítókocsikat és helikoptert vetett be a zavargások elfojtására Franciaország harmadik legnagyobb városában.

A Le Monde a korábbinál csendesebb párizsi éjszakáról számolt be, a rendfenntartó erők tömeges bevetése ugyanis úgy tűnik elrettentette a zavargókat. Ennek ellenére a fővárosban még mindig 120 letartóztatás történt. A jelentések szerint a Les Halles kerületben felgyújtották a szemetet és erőszakos megmozdulások voltak.

Macronra egyre nagyobb nyomás nehezedik a jobboldali pártok részéről, hogy hirdessenek ki szükségállapotot, ami többletjogokat adna a hatóságoknak. A francia belügyminiszter azonban óvatosan kell bánni ezzel az eszközzel, amit 60 év alatt mindössze négyszer alkalmaztak Franciaországban.

„Nem a francia rendőrséget hibáztatom, hanem egyetlen embert. Azt, aki elvette a fiam életét” – idézte a CNN a kedden Nanterre-ben lelőtt tizenhét éves fiú, Nahel édesanyját. A rendőr bocsánatot kért a családtól, ügyvédje szerint „mélyen lesújtották a történtek”. Emberölés ügyében indult vizsgálat a rendőr ellen, valószínűleg jogtalanul használta a fegyverét, letartóztatásban van. „A másodperc töredéke alatt hozott egy döntést, valószínűleg hibát követett el, de ezt majd a vizsgálatnak kell kimondania” – mondta az ügyvéd, Laurent-Franck Lienard.

A tragikus eset óta minden éjjel országszerte zavargások voltak. Emmanuel Macron francia elnök válságtanácsot hívott össze, megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte a fiú lelövését, azt mondta, szeretné, ha az igazságszolgáltatás a lehető leggyorsabban végezné a munkáját. „Semmi nem igazolja egy fiatal halálát” – tette hozzá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!