A Wagner nem vesz részt a jövőben az ukrajnai harcokban, és állami forrást sem kap

2023. június 29. – 15:01

Másolás

Vágólapra másolva

Nem írta alá a szerződést a Kremllel, ezért a Wagner a jövőben nem vesz részt az ukrajnai hadműveletben – jelentette be az orosz duma védelmi bizottságának vezetője.

Andrej Kartapolov csütörtökön azt mondta, Jevgenyij Prigozsint már a június 24-i felkelés előtt figyelmeztették, hogy ha nem írja alá a szerződést, a Wagner nem vehet részt az ukrajnai harcokban, és a jövőben semmilyen állami finanszírozásban nem részesülhet.

Az orosz állami hírügynökségek, a RIA és a TASZSZ is azt írják, Prigozsint már a Wagner-lázadás előtt tájékoztatták, hogy szerződéskötés hiányában a zsoldossereg nem vehet részt az ukrajnai hadműveletben.

Mint arról korábban beszámoltunk, július elseje a végső határideje, hogy az önkéntes katonai egységek szerződést kössenek az orosz védelmi minisztériummal. A legnagyobb orosz magánhadsereg, a Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin viszont már korábban jelezte: nem hajlandóak aláírni a szerződést, és azt is belengette, ha szerződéskötésre kényszerítik őket, inkább nem maradnak Ukrajnában.

„Mindenki elkezdte végrehajtani a döntést. A helyes döntést. Kivéve Prigozsin” – mondta csütörtökön Kartapolov.

A Wagner egynapos minilázadásának összefoglalóját itt lehet elolvasni, a témába vágó elemzésünk pedig itt található.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!