Alvási betegsége miatt gépre kötve alszik Joe Biden

2023. június 29. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

Alvás közbeni légzéskimaradással, azaz alvási apnoéval küzd a 80 éves amerikai elnök, és emiatt úgynevezett CPAP-készüléket is használni kezdett. Ez az oka annak, hogy hétfői és szerdai sajtóeseményeken is csíkokat láttak a két arcfelén, a szája körül – a maszk rögzítőpántja ugyanis nyomott hagyott – írja a CNN.

„Tegnap (szerda) este CPAP-gépet használt, ami az ilyen előzményekkel rendelkező embereknél rendszeresen előfordul” – mondta a lapnak Andrew Bates, a Fehér Ház szóvivője. Biden az elmúlt hetekben kezdte el használni a készüléket, hogy javítsa az alvásminőségét.

CPAP-készülékek enyhe légúti nyomást állítanak elő, ezáltal nyitva tartják a garatot, és így erőlködés nélkül kaphatnak levegőt a betegek, ami a megfelelő oxigénellátás miatt kiemelten fontos. A cpap.hu-n azt írják, hogy a gépekből létezik alap, kilégzéskönnyítős és automata készülék is. Az automaták például mindig csak annyi légúti nyomást biztosítanak, amennyire a betegnek alvás közben aktuálisan szüksége van.

Joe Bidenről 2008 óta lehet tudni, hogy alvási apnoéval küzd, de például a 2019-ben közzétett egészségügyi adatai szerint szóba került közöttük az alvási apnoé, „de tünetei jelentősen javultak az arcüreg- és orrmelléküreg-műtétei után”, és Biden legutóbbi, év elején végzett orvosi vizsgálatakor nem említették az alvási apnoét a krónikus betegségek között sem.

Biden 2021-es orvosi vizsgálata során a Fehér Ház orvosa, dr. Kevin O'Connor két területet emelt ki, amelyek feltűntek neki Bidennél: „a beszéd közbeni torokköszörülés és köhögés növekvő gyakoriságát és súlyosságát”, valamint az elnök merevebb járását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!