ISW: A megállapodás részleteit még tárgyalják, de Prigozsin lázadásának hatásai már látszódhatnak az orosz katonai vezetésben

2023. június 29. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt legfrissebb elemzésében azt írja, a napokban még fixálhatják a Prigozsin, Putyin és Lukasenko közötti megállapodás részleteit. Prigozsin gépe kedden szállt le Belaruszban, majd aznap este tovább repült Moszkvába, onnan pedig Szentpétervárra. Egyes orosz források szerint a zsoldosvezér is a gépen ült, és azért ment vissza Oroszországba, hogy személyesen állapodjon meg a megegyezés részleteiről az orosz elnökkel, de ezt hivatalos források nem erősítették meg.

Egy orosz katonai blogger egy belarusz Wagner-harcossal készült interjút posztolt, amiben a katona azt állította, a Wagner új bázist állít fel Belaruszban, és a zsoldossereg egy része a jövőben innen, a másik része pedig Oroszországból indíthat majd támadásokat. Az orosz ellenzéki hírportál, a Meduza az orosz védelmi minisztérium egyik forrására hivatkozva azt írta, Belaruszba egyelőre mindössze ezer Wagner-zsoldos érkezhetett Prigozsinnal. Belarusz június 28-án ratifikálta hivatalosan a már korábban megkötött, közös orosz–belarusz képzési központok létrehozásáról szóló megállapodást.

Orosz források szerint a Wagner-lázadásnak már most széles körű hatásai vannak az orosz katonai parancsnoki struktúrára.

Az ISW azt írja, „tisztogatások” kezdődtek az orosz katonai vezetésben, és a lázadás kezelése az orosz védelmi minisztérium bizalmi „töréstesztje” is. Az egyik forrás állítása szerint „a gyanakvás légköre vette körül a vezérkart”. Egy orosz katonai blogger azt is állítja, hogy feltehetően a lázadás után az eddig helyettes Mihail Teplinszkij vezérezredes átvehette az ukrajnai hadszíntér irányítását Valerij Geraszimov vezérkari főnöktől. Geraszimov volt az egyik vezető, akit Prigozsin korábban élesen kritizált, és akit a tervei szerint el akart fogni. Teplinszkij nagy népszerűségnek örvend a fronton harcoló katonák és a háború ultranacionalista támogatóinak körében is, de az ISW értékelése szerint, ha az operatív feladatokat át is veheti Ukrajnában, Putyinnak és az orosz védelmi minisztériumnak sem érné meg hivatalosan is elmozdítania a pozícióból Geraszimovot. Az ISW szerint a Kreml Sojgu pozícióját is megvédheti. Az eltávolításával ugyanis azt az üzenetet közvetítené, hogy a felkeléssel sikeresen lehet zsarolni a politikai felső vezetést.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök 2022. december 17-én – Fotó: Kreml Sajtószolgálat / Anadolu Agency / Getty Images
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök 2022. december 17-én – Fotó: Kreml Sajtószolgálat / Anadolu Agency / Getty Images

Az ISW orosz forrásokra hivatkozva azt is írja, hogy az orosz katonai vezetést a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is vizsgálja. A hírek szerint a lázadás után Szergej Szurovikin tábornok, Oroszország volt ukrajnai főparancsnokát is letartóztatták, és azt vizsgálják, segíthetett-e Prigozsinnak tervei megvalósításában. Ha valóban letartóztatták, az amerikai agytröszt szerint reális esély van rá, hogy bűnbakként használják fel.

Orosz bloggerek azt is állították, hogy azok az orosz pilóták, akik nem voltak hajlandók csapást mérni a Wagner-konvojra, és az orosz határőrök, akik nem voltak hajlandók tüzet nyitni Wagnerre, most büntetőjogi felelősségre vonásra számíthatnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!