Prigozsin: Azért vonultunk fel, hogy demonstráljuk a tiltakozásunkat, nem pedig azért, hogy megbuktassuk a kormányt

2023. június 26. – 18:16

Másolás

Vágólapra másolva

Szombati sikertelen lázadása óta először szólalt meg Jevgenyij Prigozsin. A Wagner-vezér a Telegramra töltött fel egy 11 perces hangüzenetet, amelyben arról beszél, hogy azért vonultak fel, hogy demonstrálják a tiltakozásukat, nem pedig azért, hogy megbuktassák a kormányt.

Prigozsin szerint a Wagner-csoport július elsején megszűnt volna, ugyanis a zsoldosok közül szinte senki sem volt hajlandó szerződést kötni a védelmi minisztériummal. Eredetileg az volt a terv, hogy június 30-án tüntetőleg Rosztovba vonulnak, hogy leadják a védelmi minisztériumtól kapott felszereléseiket. „Azonban rakétatámadás ért bennünket, aminek következtében mintegy 30 harcos meghalt, ezért úgy döntöttünk, hogy azonnal Rosztovba vonulunk” – fogalmazott Prigozsin. A Wagner-vezér sajnálja, hogy repülőgépekre és helikopterekre kellett csapást mérniük, de ez azért történt, mert bombázták őket.

„A menet célja az volt, hogy megakadályozzuk a Wagner zsoldoshadsereg megsemmisítését és felelősségre vonjuk azokat, akik a »különleges katonai művelet« alatt rengeteg hibát követtek el. Abban a pillanatban álltunk le, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy sok vér fog folyni. Úgy éreztük, hogy ez a tüntetés elegendő volt.”

Szerinte az Oroszországba való bevonulásuk és 780 kilométeres menetelésük „mesteri” volt, és megmutatta, hogy az orosz hadseregnek hogyan kellett volna bevonulnia Ukrajnába 2022. február 24-én. Prigozsin szerint Lukasenko felajánlotta neki, hogy segít megoldást találni arra, hogy hogyan működhetne tovább a Wagner-csoport. Megjegyezte azt is, hogy menetük mentén mindenhol őket támogató civilekkel találkoztak. A hangüzenetből nem derült ki, hogy a Wagner-vezér jelenleg hol tartózkodik.

Jevgenyij Prigozsin péntek éjszaka Moszkvába tartó „igazságmenetet” indított az Ukrajnában harcoló zsoldosseregének egy részével Rosztov felől, hogy felelősségre vonja az orosz védelmi minisztert és a hadseregvezetést. Prigozsin azonban szombat este váratlanul megállította Moszkvát 200 kilométerre megközelítő csapatait, azt követően, hogy Alekszandr Lukasenko belarusz elnök közvetítésével megállapodás született. A Kreml szerint a megállapodás értelmében Prigozsin Belaruszba távozik, azonban pontos hollétéről azóta sincs információ.

A Wagner-vezér lázadását szombaton napközben Rácz András Oroszország-szakértő elemezte a Telexen, Prigozsin és Lukasenko megállapodását követően pedig kollégánk, Nyilas Gergely összegezte a rendelkezésre álló információkat a lázadásról és annak lehetséges következményeiről.

(Meduza, BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!