Brit védelmi minisztérium: Minden bizonnyal Moszkvába tart a Wagner

2023. június 24. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Titkosszolgálati jelentést tett közzé a brit védelmi minisztérium a Twitteren. Az alábbi megállapítások szerepelnek benne:

  • 2023. június 24-én a kora reggeli órákban a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium közötti viszály nyílt katonai konfrontációvá fajult.
  • A Prigozsin által „szabadságmenetként” (más források szerint „igazságmenet”) jellemzett műveletben a Wagner-csoport erői legalább két helyen beléptek Oroszország területére a megszállt Kelet-Ukrajnából.
  • Rosztovban Wagner-csapatok szinte biztosan elfoglaltak kulcsfontosságú védelmi helyszíneket, köztük azt a főhadiszállást, amely Oroszország ukrajnai katonai műveleteit irányítja.
  • További Wagner-egységek vonulnak észak felé Voronyezsi területen keresztül, és szinte biztosan Moszkva felé igyekeznek. Mivel nagyon kevés bizonyíték van a Wagner és az orosz biztonsági erők közötti harcokra, néhányan valószínűleg passzívak maradtak, és engedtek a Wagnernek.
  • Az elkövetkező órákban az orosz biztonsági erők, és különösen az orosz Nemzeti Gárda lojalitása kulcsfontosságú lesz a válság alakulása szempontjából. A jelenlegi helyzet az utóbbi idők legjelentősebb kihívását jelenti az orosz állam számára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!