Németország megkönnyíti az utat az EU-n kívülről érkező szakképzett munkavállalók előtt

2023. június 23. – 21:20

Másolás

Vágólapra másolva

Németország egy pénteken elfogadott törvénnyel megkönnyíti az utat az EU-n kívüli országokból érkező munkavállalók előtt, írja az MTI.

Egy pontrendszert vezetnek be, amiben pontokat lehet szerezni a szakmai képzettség, német vagy angol nyelvtudás, életkor és a Németországhoz fűződő korábbi kapcsolat – például hosszabb németországi tartózkodás – alapján. Négy pont jár például szakmai képesítést igazoló oklevélért, ami honosítható Németországban. Aki legalább hat pontot gyűjt, egy évre tartózkodási engedélyt kap, hogy helyben kereshessen munkát. Aki honosítás nélkül is érvényes oklevéllel rendelkezik, automatikusan megkapja az esélykártyát. Az informatikai és digitalizációs szakmáknál a formális, iskolai képzettséget, például főiskolai végzettséget igazoló oklevél helyett szakmai ismerteteket igazoló tanúsítványokkal is szerezhető pont.

A legnagyobb újítások közé tartozik az a szabály is, hogy munkavállalási tartózkodási engedélyt igényelhetnek azok a menedékkérők, akik rendelkeznek megfelelő képesítéssel, és állásajánlatot is kaptak már. Az engedélykérelem benyújtásának feltétele, hogy visszavonják a menedékjogi kérelmüket.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter szerint Németország ezzel a világ legmodernebb bevándorlási rendszerét vezeti be, az ellenzék szerint viszont csak az alacsonyan képzett munkaerő bevándorlásának nyitnak teret, és lehetőséget biztosítanak a maradásra olyan embereknek, akiknek már távozniuk kellett volna.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!