Biden diktátornak nevezte a kínai elnököt, Hszi Csin-pinget

2023. június 21. – 07:29

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nappal azután, hogy magas szintű tárgyalásokon az Egyesült Államok és Kína enyhíteni próbálta a két ország között fennálló feszültséget, Joe Biden amerikai elnök diktátornak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt, írta a BBC.

Biden egy kaliforniai adománygyűjtésen beszélt kedden este a kínai kapcsolatokról is. Az Egyesült Államok fölé repült kínai kémballont szóba hozva diktátorozott egyet.

„Az ok, amiért Hszi Csin-ping nagyon ideges lett, amikor lelőttem azt a léggömböt két kémfelszereléssel teli dobozzal, az volt, hogy nem tudta, hogy ott van. Ez nagy szégyen a diktátorok számára. Amikor nem tudták, mi történt” – mondta Biden.

Egy feltételezett kínai kémballon februárban repült át az Egyesült Államok légtere felett, de az incidens csak egy a sok közül, ami miatt meglehetősen fagyos a viszony a két ország között. Kereskedelmi és emberi jogi kérdések is állandó témát szolgáltatnak, de Tajvan miatt is gyakori a katonai erőfitogtatás mindkét részről, ezért is volt fontos, hogy újra komoly diplomáciai tárgyalások folytak.

Közel öt év óta először látogatott vezető amerikai diplomata Kínába, Antony Blinken külügyminiszer hétfőn találkozott Hszi Csin-pinggel, és megállapodtak abban, hogy stabilizálják a kapcsolataikat, hogy a rivalizálásuk ne fajuljon konfliktusba. Bár a kínai elnök és az amerikaiak is előrelépésről beszéltek, áttörést nem sikerült elérniük az egyeztetéseken, Blinken is jelezte, hogy alapvető különbségek vannak a két ország között.

Abban azért megállapodtak, hogy a következő hetekben és hónapokban is folytatják a diplomáciai együttműködést, ami több amerikai tisztviselő kínai látogatásával is jár. Biden kedden azt mondta, John Kerry klímamegbízott is hamarosan Kínába utazhat.

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy Hszi Csin-ping tart a Japánt, Ausztráliát, Indiát és az Egyesült Államokat magában foglaló Quad biztonsági csoporttól is, de Biden azt mondta Hszinek, hogy nem próbálják bekeríteni majd Kínát.

Hszi Csin-Ping kínai elnök tavaly ősszel szilárdította meg vezetői szerepét újabb öt évre – ennek jelentőségéről ebben az elemzésünkben olvashat bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!