Egy 50 dolláros kontrollerrel irányították a Titanicnál eltűnt tengeralattjárót

2023. június 21. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Titanic roncsainak közelében eltűnt Titan tengeralattjáró irányításához egy vezeték nélküli, nagyjából 50 dollárért megvásárolható Logitech F710 gamepadot használtak – írja a The Verge.

A Titan tengeralattjáró a legmodernebb fény- és szonár navigációs rendszereket, valamint belső és külső 4K képes kamerákkal van felszerelve – mutatta be tavalyi videójában a CBS News a tengeralatjárót. Majd a riportere nevetve mutatta meg a modern eszköz kezelőszerveit, köztük a Logitech F710-es kontrollerét. A BBC által közzétett videón is jól látható az eszköz:

Bármennyire is szokatlanul hangzik, egyáltalán nem ritka, hogy ilyen egyszerű, bárki számára hozzáférhető kontrollereket használnak az irányításhoz. Az amerikai haditengerészet hasonló kontrollereket használ a tengeralattjárók periszkópjainak irányítására, de van olyan hatalmas fúrógép is, amit egy Xbox One-kontrollerrel lehet irányítani.

Ezek a gamepadok (kontrollerek) kényelmesek, használatuk pedig sokak körében ismert, azonban többször is előfordult már, hogy ilyen eszközök meghibásodtak használat közben.

Az eltűnt tengeralattjáró a Titan nevet viseli, amelyet az OceanGate Expeditions turisztikai cég üzemeltetett. Egyelőre nem tudni, mi történt, ahogy azt sem, hogy a hajó felszínre került-e időközben, ezért jelenleg a vízfelszínt és az óceánt egyaránt kutatják, ami jelentősen lassítja a folyamatot. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint biztosnak tűnik, hogy egy brit milliomos felfedező, egy francia katonai veterán és tengeralattjáró-szakértő is az utasok között van.

A Titan körülbelül 1500 kilométerre tűnt el az Egyesült Államok keleti partjaitól, a parti őrség éjt nappallá téve keresi a tengeralattjárót, körülbelül 20 ezer négyzetkilométert fésültek már át, de egyelőre nem vezetett eredményre a kutatás. A mentőakcióban az amerikai és a kanadai haditengerészet mellett Franciaország is részt vesz, egy tengeralattjáró robottal is felszerelt hajót küldtek a térségbe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!