Machetékkel gyilkolt az Iszlám Állam: 37 diákot öltek meg Ugandában

2023. június 18. – 08:32

Machetékkel gyilkolt az Iszlám Állam: 37 diákot öltek meg Ugandában
Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egy, az Iszlám Államhoz köthető terrorszervezet fegyveresei 37 diákot öltek meg egy nyugat-ugandai iskolában, írja a BBC.

A magát Szövetséges Demokratikus Erőknek (ADF) nevező szervezet bázisa Kongóban működik. Öt fegyveres onnan lépte át az ugandai határt pénteken, és meg támadták a mpondwei Lhubiriha bentlakásos iskolát.

Húsz diákot machetékkel öltek meg, 17-en pedig halálra égtek – mondta Chris Baryomunsi a BBC-nek. Uganda tájékoztatási minisztere szerint 37 diák halálát erősítették meg, de életkorukat nem közölte. A támadók megölték az iskolaőrt és három helyit is.

A túlélők beszámolója szerint a lázadók a támadás után bombát dobtak a kollégiumra, ahol tűz ütött ki. Egyelőre nem tudni, hogy a tűz a bombától keletkezett-e vagy már előbb felgyújtották az épületet. A tűzben a holttestek egy része olyan súlyosan megégett, hogy az azonosításukhoz DNS-vizsgálatokat kell végezni. A támadás után nyolc ember állapota továbbra is kritikus.

A terroristák hat diákot elraboltak, majd visszatértek Kongóba. Az ugandai katonaság a kongói Virunga nemzeti park felé üldözi az ADF tagjait, a keresésükhöz helikoptert is bevetettek. Az Ugandával és Ruandával határos hatalmas terület az ADF-et is magában foglaló milíciák egyik rejtekhelyeként szolgál.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár elítélte a megdöbbentő tettet, és arra szólított fel, hogy a tetteseket állítsák bíróság elé.



Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!