Vádat emeltek a titkos NATO-dokumentumok kiszivárogtatója ellen

2023. június 16. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetvédelmi információ továbbadása és szándékos visszatartása miatt emeltek vádat csütörtökön az amerikai nemzeti gárda tagja, Jack Teixeira ellen, aki szigorúan titkos katonai iratokat osztott meg a közösségi médiában – írja az MTI.

A szivárogtatás az elmúlt időszak egyik legnagyobb horderejű ügye, ahol többek közt az orosz–ukrán háború tavaszra tervezett ukrajnai offenzívájáról és Magyarországról is szóló, természetesen szigorúan titkos NATO-iratok kerültek nyilvánosságra. A szivárogtatás mögött álló 21 éves Jack Teixeira nem meggyőződésből tette közzé a dokumentumokat, és nem is azért, mert egy külföldi kormány szolgálatában állt, egyszerűen csak be akart vágódni az online barátai előtt egy eldugott Discord-szerveren.

Teixeira 2021 óta „szigorúan titkos” biztonsági engedéllyel rendelkezett. A nyomozati iratok szerint 2022. novembere és 2023. áprilisa között mintegy 40 ezer üzenetet tett közzé a Discord csevegőszobájában. A dokumentumokat ezután a chatszobán kívül is megosztott néhány tag.

A nyomozó hatóság megállapítása szerint az üzenetekben többször utalt arra, hogy tisztában van a dokumentumok minősítésével, és esetenként maga kérdezte a zárt online csoport felhasználóit, hogy milyen jellegű információk érdeklik őket.

A szivárogtatásról itt írtunk bővebben.

Az Egyesült Államok kormányából kiábrándult férfiról, aki a massachusettsi 102. hírszerzési támogató századnál szolgált, és akit április 13-án vettek őrizetbe, ebben a portrécikkünkben olvashat bővebben.

Teixeirát hat rendbeli szövetségi bűncselekménnyel vádolják, amely egyenként 10 évig terjedő szabadságvesztéssel és 250 ezer dollár pénzbírsággal sújtható.

Áprilisban az is kiderült, hogy a fiatal férfi nemcsak a szivárogtatás miatt lehet bajban, hanem azért is, mert az amerikai szövetségi ügyészek szerint korábban többször is arról írt a közösségi oldalain, hogy „rengeteg embert” akar megölni, és több korábbi tömegmészárlásra is rákeresett a kormányzati számítógépén.

A vádemelést kommentálva Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy azok, akik magas szintű biztonsági felhatalmazással rendelkeznek, bizalmat kapnak arra, hogy védelmezzék a minősített információkat és biztosítsák a nemzet titkait. „A mai vádemelés ennek a bizalomnak a feltételezett súlyos megsértésére világít rá” – fogalmazott.

A büntetőeljárás kezdetéig már biztos, hogy börtönben marad Teixeira, a bíró érvelése szerint ugyanis „fennállna az országból való távozás és az igazságszolgáltatás akadályozásának kockázata”, ha a tárgyalás kezdete előtt szabadlábra bocsátanák.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!