Akár 500-an meghalhattak a görögországi hajóbalesetben

2023. június 16. – 06:27

Másolás

Vágólapra másolva

Akár 500-an meghalhattak azon a hajón, amely kedden késő éjjel vagy szerdán elsüllyedt Görögországban – írja a Guardian. A hajón körülbelül 750-en utazhattak, a hatóságok eddig 104 túlélőt mentettek ki a tengerből. A túlélők szerint a hajó zárt alsó részében körülbelül száz gyerek volt, lehet, hogy ők mind meghaltak.

A menekülteket szállító hajó a líbiai Tobrukból indult el és Olaszország felé tartott. A hajót a Frontex parti őrei kedden látták, saját elmondásuk szerint segíteni akartak az azon utazóknak, de ők nem akartak együttműködni, mert mindenképpen Olaszországba akartak menni. A túlélők közül olyan történetek is nyilvánosságra jutottak, amelyek szerint a fenti verzió nem igaz, és ők segítséget kértek.

A hajó motorja kedden késő este adta fel a szolgálatot, a rajta lévők mozgása miatt az később valamikor valószínűleg felborult, majd ismeretlen időpontban elsüllyedt. 78 halálos áldozatot már azonosítottak, de a számuk több százra, akár ötszázra is felmehet. A hatóságok eddig 104 főt mentettek ki a tengerből, ők mind 16 és 40 év közötti férfiak, a legtöbben Afganisztánból, Pakisztánból, Szíriából és Egyiptomból származtak.

A görög hatóságok kilenc embert vettek őrizetbe embercsempészet miatt, ők mind egyiptomi állampolgárok. Görögországban az eset hatására háromnapos nemzeti gyászt hirdettek. Alexisz Ciprasz volt görög miniszterelnök szerint a tragédiát az uniós migrációs politika okozta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!