Majmoknak nevezte az afrikaiakat Románia kenyai nagykövete, visszahívják

2023. június 10. – 13:26

Majmoknak nevezte az afrikaiakat Románia kenyai nagykövete, visszahívják
Dragoș Viorel Țigău (középen) 2021-től volt Románia kenyai nagykövete – Fotó: Dragoș Viorel Țigău Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Elrendelte a külügyminisztérium Románia kenyai nagykövetének visszahívását, miután Dragoș Viorel Țigăut rasszista megjegyzéssel vádolták, írja a Libertatea.

Az afrikai sajtóban megjelent hírek szerint Románia kenyai nagykövete egy ENSZ-gyűlésen kelet-európai diplomaták körében majmokhoz hasonlította az afrikaiakat: mikor egy majmot látott a közelben, kollégáinak megjegyezte, „csatlakozott hozzánk az afrikai csoport”.

A román külügyminisztérium június 8-án szerzett tudomást az incidensről és azonnal hazahívták Dragoș Viorel Țigăut, a tárca diplomáciai értékelő testülete (CCED) pedig eljárást indított az ügyben, közölték.

Az incidens egyébként még 2023 áprilisában történt. A diplomata helyzetét súlyosbítja, hogy nem értesítette a külügyet a történtekről, pedig a szabályzat ezt előírta számára, hangsúlyozta a Libertateának a tárca.

A nagykövet írásban is bocsánatot kért a történtekért. A külügyminisztérium közleményében sajnálatát fejezte ki az incidens miatt, bocsánatot kért az érintettektől és leszögezte, minden olyan viselkedést és attitűdöt elítél, ami nem a kölcsönös tiszteleten alapszik.

Dragoș Viorel Țigău 2021 márciusától volt Románia kenyai nagykövete. Korábban a spanyolországi Castellon román konzulátusát vezette, dolgozott a gyulai román konzulátuson, de a kanadai és a londoni román diplomáciai képviseleten is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!