ENSZ: A gátszakadás miatt Ukrajna humanitárius válsága óriási mértékben súlyosbodott

2023. június 10. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

„Óriási mértékben súlyosbodott” Ukrajna humanitárius válság a Nova Kahovka-gát átszakadásával – mondta Martin Griffiths, az ENSZ vezető segélyszervezeti tisztviselője. Griffiths szerint pontosan még nem is lehet felmérni a gátszakadás, pontosabban a robbantás következményeit, de annyi biztos, hogy a mezőgazdasági területeken bekövetkezett áradás rengeteg problémát hoz majd magával, ideértve a gabonaexport csökkenését, és ezáltal az élelmiszerárak emelkedését világszerte, és kevesebb ennivalót a rászoruló millióknak.

Az ENSZ – elsősorban ukrán segélyszervezeteken keresztül – 30 000 emberhez jutott el az ukrán ellenőrzés alatt álló, elárasztott területeken. Griffiths elmondta, hogy találkozott Oroszország ENSZ-nagykövetével is, hogy be tudjanak jutni az orosz ellenőrzés alatt álló területekre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!