Babakocsiban ülő gyerekeket késeltek meg a Francia Alpoknál, kritikus állapotban vannak

2023. június 8. – 12:13

Babakocsiban ülő gyerekeket késeltek meg a Francia Alpoknál, kritikus állapotban vannak
Rendőrök helyszínelnek Annecyban – Fotó: Denis Balibouse / reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hat embert, köztük négy, 2 és 3 év között kisgyereket késeltek meg a franciaországi Annecy városának egyik parkjában;
  • Két gyerek és egy férfi életveszélyes állapotban van;
  • A támadót letartóztatták, 31 éves szíriai férfi, svéd menekültstátusza van;
  • Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy „a nemzetet sokkolta” az eset; a miniszterelnök és a belügyminiszter is a helyszínre érkezett.

Hat ember, köztük két felnőtt és négy gyerek sérült meg abban a késes támadásban, ami csütörtökön délelőtt történt a Francia Alpok lábánál fekvő Annecy-ban – derül ki az esetről szóló első hivatalos közleményből, amit az Felső-Savoya megyei hivatal tett közzé a Twitteren. A hivatal közlése szerint minden sérültet kórházban ápolnak, a támadót elfogták.

A délutáni sajtótájékoztatón az ügyészség közölte, hogy egy 22 hónapos gyermek, két kétéves és egy hároméves sérült meg a támadásban. Az egyik kisgyerek holland, egy másik másik angol állampolgár, mindketten turisták. Elisabeth Borne miniszterelnök arról beszélt, hogy mindenkit nagyon megrázott az ügy, azokat a fiatalokat is, akik nem sérültek meg, de szemtanúi voltak a támadásnak.

A sajtótájékoztatón megerősítették, hogy valóban egy szír keresztény férfi volt a késelő.

A férfi a támadás során kétszer is azt kiabálta, hogy „Jézus Krisztus nevében”.

Az ügyész közölte azt is, hogy egyelőre semmi nem utal arra, hogy terrorcselekményről lenne szó, és azt is megállapították, hogy az elkövető egyedül cselekedett.

A letartóztatott férfi nem rendelkezett bejegyzett lakcímmel, Borne elmondásaként hajléktalan volt. Benyújtott ugyan korábban menekültstátusz iránti kérelmet Franciaországban, de mivel Svédországban már kapott ilyen státuszt, ezért ezt a francia állam elutasította néhány nappal ezelőtt.

Csütörtök délelőtt a francia belügyminiszter posztolt először a támadásról a Twitteren, majd a Le Monde című francia újság azt írta, hogy a támadó öt embert sebesített meg, egy felnőttet és négy, 3 év körüli gyereket, közülük ketten életveszélyes állapotban vannak kórházban. A Le Figaro azt írja, hogy a négy gyerek közül egyet Genfbe szállítottak, ő „abszolút vészhelyzetben” van. Az eset miatt harmincheten sokkos állapotba kerültek.

A támadó keresztet viselt és egy imakönyv volt a kezében

Az MTI francia rendőrségi források alapján azt írta, hogy a támadó szíriai állampolgárságú férfi, a 31 éves Abdalmasih H., aki április 26-án kapott menekültstátuszt Svédországban, ahol tíz éve élt. Nős volt, a felesége svéd, közös kislányuk hároméves. A pár nyolc hónappal ezelőtt különvált, a férfi ezután legálisan, egyedül érkezett Franciaországba, ahol 2022 novemberében egy második menedékkérelmet is beadott a francia hatóságoknak, de elutasították, miután időközben Svédországban megkapta a menekültstátuszt.

A támadó saját állítása szerint a szíriai keresztény közösséghez tartozik, a támadáskor keresztet viselt, és egy keresztény imakönyv volt a kezében, amikor letartóztatták. Nem volt korábban dolga a rendőrséggel, nem szerepel a titkosszolgálati nyilvántartásokban.

A férfi ex-felesége az AFP-nek arról beszélt, hogy férjével Törökországban ismerkedtek meg, majd két év után össze is házasodtak Svédországban. Gyerekük is született, ám a férfinak nem sikerült megszereznie a svéd állampolgárságot, ezért döntött úgy, hogy otthagyja az országot. Mivel a nő nem akart vele menni, ezért a válás mellett döntöttek. Az asszony szerint 8 hónapja érkezhetett a támadó Franciaországba.

Volt férjét nagyon kedves embernek írta le, és nem is érti, hogy hogyan vetemedhetett gyilkosságra, bár az elmúlt időszakban nem beszéltek, így a férfi mentális állapota számára is ismeretlen. „Négy hónappal ezelőtt felhívott, és azt mondta, hogy egy templomban lakik. De ennél többet nem tudok, főleg a családjával tartja a kapcsolatot, akik az Egyesült Államokban élnek” – tette hozzá a volt feleség, aki szintén a Közel-Keletről származik.

A támadás az eddigi információk szerint nem sokkal délelőtt 10 óra előtt történt, a szíriai férfi miután megkéselte a gyerekeket, elfutott a helyszínről, majd megtámadott egy idős férfit, aki a közelben sétált. Ekkor léptek közbe a rendőrök, a támadót lábon lőtték és leteperték.

A SkyNews szemtanúk beszámolói alapján azt írja, hogy a támadó beugrott a játszótérre, ordítozni kezdett, aztán a babakocsikhoz ment és többször megtámadta őket a késsel. „Az anyák sírtak, mindenki futott” – mondta egy másik szemtanú, egy közeli étterem tulajdonosa. Egy harmadik szemtanú szerint a támadó később egy idősebb férfire támadt, ráugrott és többször megkéselte.

„Épp a gyerekeim előtt történt, épp egy iskolai kiránduláson voltak, káosz volt” – mondta egy apa francia riportereknek a helyszínen.

Anthony Le Tallec, az FC Liverpool volt focistája is találkozott a támadóval, éppen a parkban futott, amikor valaki azt kiabálta neki, hogy „ne menjen oda, ott valaki gyerekeket szurkál!” Le Tallec az Instagramon is posztolt egy videót az esetről.

Franciaországot sokkolta a késelés

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren „gyávaságnak” nevezte a támadást, azt írta, hogy a gyerekek és egy felnőtt „élet és halál között” van. „A nemzet sokkos állapotban van” – tette hozzá Macron.

A BBC szerint az események miatt a helyszínre érkezett Élisabeth Borne francia miniszterelnök. Az ügyben hamarosan rendkívüli sajtótájékoztatót tartanak a helyszínen.

Egy helyi önkormányzati tisztviselő förtelmesnek nevezte a támadást, ő azt írta, hogy játszótéren történt a támadás. Párizsban a törvényhozók megszakítottak egy vitát, hogy egy perces néma csendet tartsanak az áldozatokért – jelentette a BFMTV.

Az „Alpok gyöngyszemének” is nevezett Annecy Franciaország keleti részén, Auvergne-Rhône-Alpes régiójában fekszik, Haute-Savoie megye székhelye. A Wikipédia szerint 131 766 lakosa van, 2012-ben az Alpok legszebb városának választották.

Fotó: Florent Pecchio / l'essor Savoyard / Reuters
Fotó: Florent Pecchio / l'essor Savoyard / Reuters

A Telex munkatársa korábban járt a képeslapszerű békés kisvárosban, amely az ugyancsak képeslapszerű Annecy-tó partján épült. A középkori műemlékekben gazdag óvárost a történelem sötét viharai megkímélték, jelene ugyanakkor már lényegesen zaklatottabb.

A környék utoljára bő tíz évvel ezelőtt látott szörnyű gyilkosságokat, akkor egy iraki származású brit család lemészárlásának helyszíne volt: 2012 őszén három agyonlőtt ember holttestére bukkantak egy gépkocsiban az Annecy-tó közelében, egy negyedikre pedig a közelben találtak rá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!