Ukrán drónokat lőttek le a Krím-félsziget északi részén

2023. június 4. – 10:14

Másolás

Vágólapra másolva

Öt drónt lőttek le, négyet pedig megzavartak, és nem találták el célpontjukat a Krím-félsziget északi részén, Dzsankojnál – közölte vasárnap egy, a Moszkva által 2014-ben Ukrajnától elcsatolt félszigetre kinevezett orosz tisztviselő. Áldozatok nem voltak, de több házban betörtek az ablakok – írta Szergej Akszjonov, a Krím orosz támogatású közigazgatásának vezetője a Telegramon. Egy lelőtt drónról szóló hírt korábban a Kremlhez kötődő Shot hírcsatorna is közölte a Telegramon.

Egy fel nem robbant drónt találtak egy lakóháznál, ami miatt a környéken élő mintegy 50 embert ideiglenesen evakuálni kellett. A Reuters nem tudta függetlenül ellenőrizni a jelentést.

Dzsankoj az Oroszország által megszállt Krím félsziget északi részén, a krími fővárostól, Szimferopoltól mintegy 93 kilométerre északra található. Oroszországnak katonai légibázisa van Dzsankoj közelében. A város emellett fontos vasúti és közúti csomópont, és az Ukrajna elleni háború egyes szakaszaiban központi szerepe volt a déli fronton harcoló orosz erők ellátásában – írta novemberben a Forbes. A drón lelövése utalhat arra, hogy a várt ukrán ellentámadás egyik célja egy stratégiai áttörés lehet délen. Az elmúlt hetekben egyre gyakoribbá váltak a dróncsapások Oroszországban és az oroszok által megszállt területeken, különösen a vasúthálózat és az olajfinomítók ellen. A várható ukrán ellentámadás nehézségeiről és irányairól Resperger István ezredes beszélt a Telex szombati cikkében. (Guardian, Kyev Independent)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!