Erdoğan szinte az összes miniszterét lecserélte, elismert közgazdász érkezik a kormányába

2023. június 4. – 10:48

Erdoğan szinte az összes miniszterét lecserélte, elismert közgazdász érkezik a kormányába
A május 28-án újraválasztott Recep Tayyip Erdoğan török elnök távozik a modern, világi török államot megalapító Mustafa Kemal Atatürk ankarai mauzóleumából a beiktatási ünnepsége után június 3-án – Fotó: Necati Savas / MTI / EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdoğan újraválasztott török elnök eskütétele után szinte teljesen átalakította kabinetjét. Pénzügyminiszternek a pénzpiacokon is elismert közgazdászt, Mehmet Şimşeket nevezte ki – írja az ORF.

Erdoğan lecserélte többek közt a külügyminiszterét is, Mevlüt Çavuşoğlut, aki közel egy évtizede töltötte be ezt a pozíciót. Őt az elnök egyik bizalmasa, Hakan Fidan váltja, aki eddig a titkosszolgálatot vezette. A pénzügyminiszter-váltás azért is fontos, mert az ország továbbra is hatalmas, hivatalosan 44 százalék körüli inflációval küzd. Sokan Erdoğanék eddigi gazdaságpolitikáját hibáztatják, mivel kitartott az alacsony kamatlábak mellett. Şimşek, aki korábban dolgozott már pénzügyminiszterként, vélhetően szakítani fog ezzel a gazdasági megközelítéssel.

Szintén új a kormányzatban Yaşar Güler, aki vezérkari főnöki pozícióját cseréli védelmi miniszterire. Az új belügyminiszter Ali Yerlikaya volt isztambuli kormányzó lett, családügyi miniszternek pedig Mahinur Özdemir Göktaşt nevezték ki – ő az egyetlen nő a kabinetben. Fahrettin Koca az egészségügyi tárca vezetője lesz, Mehmet Nuri Ersoy – Törökország egyik legnagyobb turisztikai cégének, az Etsturnak az alapítója – a kulturális és idegenforgalmi minisztériumnál folytatja.

Erdoğan – akit múlt héten választottak újra – 2014 óta Törökország államfője. A különböző felállásokban 2003 óta hatalmon lévő politikus az elmúlt évek gazdasági válsága és a februári földrengés ellenére szerzett elnöki mandátumot, a mögötte álló pártszövetség pedig parlamenti többséget. Azt, hogy mit jelent Törökországnak még öt év Erdoğan alatt, ebben a cikkben foglaltuk össze.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!