Negyvenöt zsák emberi maradványra bukkant a mexikói rendőrség egy szakadékban

2023. június 2. – 12:51

Másolás

Vágólapra másolva

A mexikói hatóságok negyvenöt, emberi maradvánnyal teli zsákot találtak egy szakadékban a nyugat-mexikói Guadalajara város közelében – írja a BBC.

A rendőrség hét, múlt héten eltűnt fiatal után kutatott a területen, ekkor bukkantak a zsákokra. A maradványok között férfiak és nők is vannak, a holttestek pontos száma egyelőre nem ismert.

A nehéz terepviszonyok miatt a zsákok kiemelése napokig is eltarthat, a holttestek azonosításának és a halálokok megállapításának az összes zsák begyűjtése után állhatnak neki.

Bár még nem sikerült kideríteni, hogyan kerültek a holttestek a szakadékba, az eltűnéssel kapcsolatos bűncselekmények viszonylag gyakoriak Mexikóban. Az országban összesen több mint 100 000 embert tartanak nyilván eltűntként. Az eltűntként bejelentett személyek háromnegyede férfi, és egyötödük 18 év alatti volt eltűnésük idején. Közülük sokan a szervezett bűnözés áldozatai, az elkövetők viszont ritkán kerülnek az igazságszolgáltatás elé.

A kormányzati adatok szerint egyébként az eltűnések száma nőtt, mióta elipe Calderón akkori elnök 2007-ben elindította a „drogellenes háborút”. Az eltűntek hozzátartozói azt mondják, hogy a kormány nem tesz eleget a megtalálásukért, és hogy a tisztviselők közömbösek, amikor eltűntként jelentik szeretteiket.

Guadalajara a mexikói Jalisco állam fővárosa. A város egy erőszakos drogháború központja: az ott működő legerősebb csoportok közé tartozik a Jalisco Új Generáció nevű kartell és riválisuk, a Nueva Plaza, amely 2017-ben szakadt el a Jalisco Új Generációtól. Azóta mindennaposak az erőszakos összetűzések a két csoport között a városban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!