Hangfelvételen, ahogy Trump beismeri, hogy titkosított dokumentumokat vitt el a Fehér Házból

2023. június 1. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

Szövetségi ügyészek birtokába jutott egy olyan hangfelvétel 2021 nyaráról, amiben Donald Trump beismeri, hogy több titkosított Pentagon-dokumentumot is megtartott egy Irán elleni lehetséges támadásról – írja a CNN.

Több, a vizsgálatot közelről ismerő forrás is arról beszélt, hogy a felvételből kiderül, hogy Trump tisztában volt azzal, hogy titkosított iratokat visz haza.

A hangfelvételen a volt elnök elismeri, hogy azok tartalmáról nem beszélhet részletesen, mert titkosítottak.

A találkozót, amin a hangfelvétel készült, Trump New Jersey államban található golfklubjában tartották. Ekkor ott tartózkodott Trump volt kabinetfőnöke, Mark Meadows, valamint a volt elnök által alkalmazott emberek, köztük Margo Martin kommunikációs szakember. A jelenlévők nem rendelkeztek olyan biztonsági engedélyekkel, amelyek lehetővé tennék számukra a titkos információkhoz való hozzáférést. Meadows állítólag a kiszivárgott beszélgetésen épp nem vett részt.

Tavaly nyáron az FBI több mint 700 oldal titkosított dokumentumot talált Donald Trump egyik birtokán. Trumpék azzal védekeznek, hogy az elnöknek jogában áll feloldani a bizalmas és titkos dokumentumokat a titkosítás alól. További érvük, hogy Trump elnöksége alatt külön rendelkezett róla, hogy minden, a Fehér Házból otthonaiba és birtokaiba kivitt dokumentum automatikusan feloldódjon a titkosítás alól, ezért a Trump-tábor szerint nem lehet szó visszaélésről.

Az FBI tavaly nem csak Trumpnál talált olyan dokumentumokat, amiknek továbbra is a Fehér Házban lenne a helye: alelnökénél Mike Pencenél, és a jelenleg hivatalban lévő elnöknél, Joe Bidennél is találtak titkosított dokumentumokat alelnökségének idejéből.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!