Egy kontinensnyi Rio de Janeiro – maffia veheti át az irányítást az Amazonas fölött

2023. június 1. – 19:37

Másolás

Vágólapra másolva

A szervezett bűnözői csoportok gyors előretörése a brazil Amazonas térségében azzal a veszéllyel jár, hogy a régió egy hatalmas, konfliktusoktól sújtott területté válik, amit erősen felfegyverzett bűnözők uralnak majd – mondta egy volt szövetségi rendőrfőnök a Guardiannek.

Az exrendőrfőnök, Alexandre Saraiva – aki 2011 és 2021 között az Amazonas vidékén dolgozott – elmondta, hogy attól tart, hogy a kábítószer-kereskedő maffia egyre növekvő térnyerése a régióban hasonló helyzetet teremthet, mint a Rio de Janeiróban évtizedek óta tartó drogkonfliktus, ahol a rendőrségnek a drogbandákkal és a félkatonai erőkkel folytatott harca több tízezer emberéletet követelt.

„Ha nem történik semmi a közbiztonság terén, akkor egy kontinensnyi Rio de Janeiróval állunk majd szemben, a súlyosbító tényezőkkel együtt: nagy kábítószer-termelőkkel közös határok és a rendkívül nehéz dzsungelkörülménye”

– mondta. Arra figyelmeztetett, hogy az esőerdőre és lakóira nézve szörnyű következményekkel járhat, ha a bűnbandák a szomszédos Kolumbiában működő csoportokhoz hasonlóan erős hadsereggé növik ki magukat. Lesznek olyan területek, ahol tűzvészek, súlyos konfliktusok lesznek a csoportok között, amik az arany- és fakitermelést biztosító területekért harcolnak. Emellett sok lenne az őslakos áldozat is.

A brazil közbiztonsági fórum adataiból az látszik, hogy tavaly 1432 embert öltek meg Amazonas államban, a gyilkosságok aránya 74%-kal haladta meg az országos átlagot. 2021 még erőszakosabb volt, 1571 áldozattal. Marina Silva brazil környezetvédelmi miniszter a Guardiannek azt mondta, hogy az erőszak már régóta az Amazonas megszállásának egyik „módszere”. Silva arról beszélt, hogy a bűnözés miatt az Amazonas térségében az állam fokozni fogja a jelenlétét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!