Bécsben szeptembertől ingyenes lesz az iskolai menza

2023. május 30. – 21:30

Másolás

Vágólapra másolva

Idén ősztől Bécsben az egész napos kötelező iskolai ellátásban minden gyermeknek és fiatalnak ingyenes lesz az ebéd, írja a Stadt Wien a Facebook-oldalán. Számokkal szemléltetve: ez az intézkedés két iskolás korú gyereket nevelő családnak körülbelül 2000 euró megtakarítást jelent évente, azaz körülbelül 740 ezer forintot.

Az oktatási tanács szerint fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a jelenlegi infláció a középosztályra is hatalmas terhet ró.

„Ezért fontos, hogy konkrét könnyítéseket biztosítsunk azoknak, akiknek a gyerekei nappali tagozatos iskolába járnak. Ezek az iskolaformák rendkívül fontosak a munka és a családi élet összeegyeztetése szempontjából, és nagyobb esélyegyenlőséget biztosítanak az oktatási rendszerben”

– olvasható a Stadt Wien honlapján.

2023-ban a város közel 38 millió eurót fordít a kötelező egész napos iskolákban működő ingyenes menzára. A következő évben valamivel több mint 44 millió eurós beruházást terveznek.

Korábban több részben foglalkoztunk az iskolai menza problémáival, ennek a főbb tanulságait itt foglaltuk össze. A most Bécsben bevezetni tervezett ingyenes étkeztetés például Berlinben már pár éve működik.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!