Kilépett a Twitter a félretájékoztatás elleni uniós önkéntes megállapodásból

2023. május 27. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva


A Twitter kilépett az Európai Bizottság által létrehozott félretájékoztatás elleni gyakorlati kódexből – közölte Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja Twitter-oldalán.

A cég aláírta az önkéntes együttműködésről szóló kódexet, mely szerint a további 33 aláíró online platformmal – Google, Tiktok, Microsoft, Meta – egyetemben eldöntheti, milyen kötelezettségeket vállal az online dezinformáció elleni küzdelemben.

Breton szerint a kötelezettségek ettől még megmaradnak, utalva a digitális szolgáltatásokról szóló, augusztus végén hatályba lépő uniós jogszabálycsomagra.

„Elfuthatsz, de elrejtőzni nem tudsz” – írja közleményében.

Az Európai Bizottság már februárban közölte, hogy a Twitter nem adott le teljes jelentést az online félretájékoztatás elleni múlt évi tevékenységéről, ezzel nem felelt meg a gyakorlati kódexben előírt kötelezettségének. Az Elon Musk tulajdonában lévő cég november végén visszavonta a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás elleni előírásait, ennek értelmében az oldalról többé nem szűrik ki a járvánnyal kapcsolatos hamis állításokat és szándékosan félrevezető tartalmakat.

A szakértők szerint ez lehetett a cég éléről távozó Elon Musk utolsó lényeges művelete.

(MTI/DW)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!