Kilépett a Twitter a félretájékoztatás elleni uniós önkéntes megállapodásból

2023. május 27. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva


A Twitter kilépett az Európai Bizottság által létrehozott félretájékoztatás elleni gyakorlati kódexből – közölte Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja Twitter-oldalán.

A cég aláírta az önkéntes együttműködésről szóló kódexet, mely szerint a további 33 aláíró online platformmal – Google, Tiktok, Microsoft, Meta – egyetemben eldöntheti, milyen kötelezettségeket vállal az online dezinformáció elleni küzdelemben.

Breton szerint a kötelezettségek ettől még megmaradnak, utalva a digitális szolgáltatásokról szóló, augusztus végén hatályba lépő uniós jogszabálycsomagra.

„Elfuthatsz, de elrejtőzni nem tudsz” – írja közleményében.

Az Európai Bizottság már februárban közölte, hogy a Twitter nem adott le teljes jelentést az online félretájékoztatás elleni múlt évi tevékenységéről, ezzel nem felelt meg a gyakorlati kódexben előírt kötelezettségének. Az Elon Musk tulajdonában lévő cég november végén visszavonta a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás elleni előírásait, ennek értelmében az oldalról többé nem szűrik ki a járvánnyal kapcsolatos hamis állításokat és szándékosan félrevezető tartalmakat.

A szakértők szerint ez lehetett a cég éléről távozó Elon Musk utolsó lényeges művelete.

(MTI/DW)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!