Észak-Írország történetében először függetlenségpártiak nyerték az önkormányzati választásokat

2023. május 21. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

A nacionalista, katolikus, függetlenségpárti Sinn Féin nyerte a csütörtökön tartott észak-ír önkormányzati választásokat – írja a Guardian. A péntek esti állás szerint az SF a 462 önkormányzati helyből 143-at szerzett meg, míg a fő ellenfelüknek számító, unionista, protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) 122 képviselői helyet szerzett. Észak-Írország történelme során ez volt az első alkalom, hogy függetlenségpárti erő nyerjen önkormányzati választásokon.

Észak-Írország az Egyesült Királyság része. A régióban együtt élnek a protestáns britek, akik Nagy-Britanniával szeretnének egy országhoz tartozni, és a katolikus írek, akik Írországgal egyesülnének. A két oldal között a konfliktus a Brexit óta mérgesedett el megint, azóta ugyanis kérdés, hogy a régió az EU-ba tartozó Írországgal, vagy Nagy-Britanniával alkosson vámuniót.

Bár a választás eredménye nem vezet majd Észak-Írország státuszának megváltozásához, fontos üzenet, hogy a lakosság nagy része ma már a köztársaságpárti, ír nacionalista pártokat támogatja. Az Észak-Írországról szóló legutóbbi uniós-brit megállapodásról itt írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!