A dél-afrikai elnök szerint Putyin és Zelenszkij is fogadja majd az afrikai békemissziót

2023. május 16. – 16:04

Másolás

Vágólapra másolva

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök kedden bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő megállapodtak abban, hogy találkoznak afrikai vezetők egy csoportjával, hogy megvitassák a háború lehetséges béketervét.

„A két vezetővel folytatott megbeszéléseim azt mutatták, hogy mindketten készek fogadni az afrikai vezetőket, és megbeszélést folytatni arról, hogyan lehet véget vetni ennek a konfliktusnak” – mondta Ramaphosa egy keddi fokvárosi sajtótájékoztatón. „Hogy ez sikerül-e vagy sem, az a megbeszéléseken fog múlni” – tette hozzá.

Az orosz és az ukrán elnökkel is megállapodtak abban, hogy a missziót saját fővárosukban, Moszkvában és Kijevben fogadják – áll a dél-afrikai elnökség közleményében. A béketervet Szenegál, Uganda, Egyiptom, a Kongói Köztársaság és Zambia vezetői is támogatják. Ramaphosa azt mondta, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia „óvatos” támogatásáról biztosította a tervet, és az ENSZ főtitkárát is tájékoztatták a kezdeményezésről.

A terv részleteit nem hozták nyilvánosságra, Ukrajna már korábban kinyilvánította, hogy bármiféle békemegállapodás előfeltétele az, hogy az orosz csapatok teljesen vonuljanak ki Ukrajna területéről.

Az elmúlt napokban Dél-Afrika vitába keveredett azzal kapcsolatban, hogy engedélyeztek-e egy orosz fegyverszállítmány indítását Fokvárosból. A dél-afrikai kormány tagadta, hogy fegyvert szállítottak volna Oroszországba.

(Reuters)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!