Az orosz zsoldossereg, a Wagner-csoport alapítója felajánlotta: felfedik az orosz csapatok helyét Ukrajnának

2023. május 15. – 08:12

Másolás

Vágólapra másolva

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsapat vezetője felajánlotta az ukrán kormánynak, hogy elárulja az orosz csapatok helyzetét – írta vasárnap a Washington Post kiszivárgott amerikai hírszerzési dokumentumok alapján.

A Wagner katonái a véres bahmuti orosz offenzíva első vonalaiban harcoltak. Cserébe azért, hogy Ukrajna kivonja katonáit abból a térségből, ahol a Wagner emberei vannak, Prigozsin januárban felajánlotta, hogy közli hírszerző szolgálatával az orosz erők pozícióit. A lap szerint Ukrajna elutasította az ajánlatot, amely Prigozsin ukrán titkosszolgálattal ápolt kapcsolatain keresztül érkezett Kijevbe.

A Post felidézi: Prigozsin, aki Putyin orosz elnök közeli szövetségese, de szerepvállalása rendszeresen okoz feszültséget a Kremlben, nyilvánosan azzal fenyegetőzött: kivonja zsoldosait a Bakhmut környéki területről, ahol az orosz offenzíva élén állnak, ha nem kapják meg a nagyon szükséges lőszert. Kedden egy hangüzenetben viszont azt mondta, őt és embereit árulóknak tekintenék, ha elhagynák a területet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!