Gyűlöletbeszéddel vádolják az AUR támogatottját, Cristian Terheş EP-képviselőt

2023. május 12. – 09:43

Gyűlöletbeszéddel vádolják az AUR támogatottját, Cristian Terheş EP-képviselőt
Cristian Terheș EP-képviselő – Fotó: a politikus Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Gyűlöletbeszéddel vádolja Cristian Terheş európai parlamenti képviselőt három kollégája, miután beszédében „perverz férfiaknak” nevezte a transznemű nőket, írta meg a Politico.

Levélben fordult Roberta Metsolához, az Európai Parlament elnökéhez három képviselő, kérve, hogy vizsgálják ki, gyűlöletbeszédnek tekinthető-e az, amit három kollégájuk, köztük Cristian Terheş a nők elleni erőszak megfékezését célzó isztambuli egyezmény ratifikálásáról szóló keddi vitán mondott.

Az Európai Parlament plenáris ülésén tartott beszédében Cristian Terheș a transznemű nőket „perverz férfiaknak” nevezte. Azt mondta, hogy a transznemű nők létezésének jogi elismerése „a legnagyobb fenyegetés a nőkre nézve”, és párhuzamot vont a magukat nőként, illetve autóként azonosító férfiak között.

A két svéd képviselő, Malin Björk (Baloldali Párt) és Evin Incir (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) valamint holland kollégájuk, Samira Rafaela (Renew csoport) szerint ez a megjegyzés transzfób jellegű volt és kimeríti a szexuális orientáció és nemi identitás miatti gyűlöletbeszéd fogalmát.

Terheş a Politicónak azt mondta, nem kapta meg a Metsolának címzett levél másolatát, és hozzátette, „minden olyan törvény, amely lehetővé teszi, hogy egy férfit nőként ismerjenek el, csak azért, mert annak vallja magát, komoly fenyegetést jelent, és a nők elleni erőszak egyik formája. Örömmel állok ki az igazság és a nők védelmében az agresszív nemi ideológia által támogatott erőszak e súlyos formájától.”

Terheş lesz a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) listavezetője az európai parlamenti választásokon, jelentette be még februárban az alakulat vezetője, George Simion. A képviselő szociáldemokrata színekben jutott be az Európai Parlamentbe, de a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNŢCD) tagjának vallja magát és az Európai Konzervatívok és Reformisták csoportjához tartozik.

A román képviselő mellett gyűlöletbeszéddel vádolják a dán Anders Vistisent (Dán Néppárt) és az olasz Isabella Adinolfit (Forza Italia), akik arról beszéltek, hogy az iszlám vallás, illetve a bevándorlók tehetők felelőssé a nők elleni erőszakért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!