Öngyilkos lett az anyablogok műfajának királynője

2023. május 11. – 12:33

Öngyilkos lett az anyablogok műfajának királynője
Fotó: Paul Chinn / The San Francisco Chronicle / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

47 éves korában öngyilkos lett Heather Armstrong, aki Dooce nevű oldalán a 2000-es évektől dokumentálta az anyaság nehézségeit – írja a BBC. Barátja, Pete Ashdown azt mondta az Associated Pressnek, hogy Armstrongot kedd este találta meg Utah-i otthonukban.

Az „anyablogok királynőjeként” emlegetett nő gyakran írt gyermekeiről, kapcsolatairól és személyes küzdelmeiről. A Vox szerint népszerűsége csúcsán, 2009-ben, oldalára, a Dooce-ra havonta több, mint nyolcmillió látogató kattintott. Ugyanebben az évben Armstrong felkerült a Forbes „30 legbefolyásosabb nő a médiában” című listájára.

Oldala kétszer is szerepelt a világ 25 legjobb blogja között a Time Magazinban.

Armstrong a 2000-es évek elején alapította a Dooce-t, ahol kezdetben munkájáról, szexről és a mormon egyházzal való szakításáról írt. Az oldal neve egy bennfentes viccből származik, amely arra utalt, hogy nem tudta gyorsan kiejteni a „dude” (haver) szót az online chatekben – legalábbis az Associated Press és a New York Times szerint.

Armstrongot 2002-ben bocsátották el Los Angeles-i webdizájner állásából, miután kiderült, hogy ő áll a gunyoros blog mögött – ebben ugyanis olyan beceneveket adott munkatársainak, mint „a munkatárs, aki minden alkalommal képes hülyeséget mondani, amikor kinyitja a száját”. A kirúgás és annak okai nagy nyilvános vitát robbantottak ki netes privacy témában és a vita rendesen megdobta blogja olvasottságát.

Az oldal hat hónappal később új irányt vett, miután Armstrong teherbe esett.

Írásaiban őszintén beszélt gyermekei dührohamairól, mentális egészségének kihívásairól, alkoholizmussal folytatott küzdelmeiről és szülés utáni depressziójáról.

A Wall Street Journal becslése szerint 2009-re blogja havi 40 000 dollár bevételt hozhatott fizetett hirdetésekből. Utolsó, szívbemarkoló bejegyzését idén április 6-án posztolta. A Dooce Instagram-oldalán szerdán jelentették be halálhírét. Barátja, Pete Ashdown az AP-nek azt mondta, hogy társa több mint 18 hónapon át volt józan, nemrég azonban visszaesett. Mint mondta, Armstrong öngyilkos lett.

Sikerét Armstrong azzal magyarázta, hogy intenzíven jelen volt a közösségi médiában, és azzal, hogy három könyvet is írt, köztük a 2009-es It Sucked and then I Cried: How I Had a Baby, a Breakdown and a Much Needed Margarita című memoárt. A könyv szerint Armstrong egész életében krónikus depresszióban szenvedett, amit egészen egyetemista koráig nem kezeltek.

A bloggernőt volt férje, Jon; lánya, a 19 éves Leta; fia, a 14 éves Marlo; és Ashdown gyászolja, akinek az előző házasságából három gyereke született. Heather blogírói tevékenysége mellett íróként, előadóként, tanácsadóként és britpop rajongóként jellemezte magát.

Az anyaság 21. századi nehézségeivel és kihívásaival kendőzetlenül foglalkozó oldalakat nem szabad összekeverni az anya-influenszerek hamiskás, szirupos, rózsaszín világával.

Magyarul is több közösségi oldal és blog foglalkozik az anyaság aktuális nehézségeivel, például – messze a teljessége igénye nélkül – a Nemakarokbeleszólni (róluk készült riportunkat itt lehet elolvasni), az Anyakivan és Visnyei Barbara oldala.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!