Tűz ütött ki egy aranybányában, 27-en meghaltak a perui tragédiában

2023. május 8. – 07:02

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 27 munkás halt meg egy dél-perui aranybányában keletkezett tűzben – közölték a hatóságok helyi idő szerint vasárnap. Ez volt a dél-amerikai ország történelmének egyik legsúlyosabb bányászati tragédiája – írja a France24.com.

A bánya közelében gyászoló vagy aggódó hozzátartozók gyűltek össze, híreket várva szeretteikről. „Rövidzárlat volt, és ebből keletkezett a robbanás. Nagyon megrázott bennünket mindaz, ami történt” – mondta Francisco Idme Mamani, akinek 51 éves testvére, Frederico veszett oda a szerencsétlenségben.

A rendőrség és az ügyészség is megerősítette, hogy a tüzet, amely az Arequipa régióban található La Esperanza 1 bánya egyik alagútjában keletkezett, rövidzárlat okozta. Giovanni Matos ügyész egy tévéműsorban mondta azt, hogy 27-en haltak meg a bányában. Az áldozatok száz méterrel a föld alatt voltak.

A helyi média korábban azt közölte, hogy a tűz egy robbanás után keletkezett a távoli Condesuyos tartományban lévő bányában. A robbanás meggyújtotta a bánya fa tartószerkezeteit. Túlélőkről nem érkezett jelentés, ahogyan arról sem, hogy hányan tartózkodtak a bányában a tűz idején.

A bányászat a perui gazdaság egyik motorja, a GDP több mint nyolc százalékát adja. Peru a világ második legnagyobb ezüst-, réz- és cinktermelője, Latin-Amerika első számú cink-, ón-, ólom- és molibdéntermelője.

Tavaly a bányászati és energiaügyi minisztérium adatai szerint 39 ember halt meg bányászattal kapcsolatos balesetekben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!