Különös utóélete volt Orbán Viktor nyilatkozatának, amelyben azt mondta, hogy Ukrajna egy része ősi magyar föld

2023. május 6. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

Hiányosan került fel a YouTube-ra Orbán Viktor péntek reggeli nyilatkozata, amely a budapesti közrádió élő adásában hangzott el. Az interjúból épp az a rész maradt ki, amikor a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy „Ukrajna egy része az ősi magyar föld”, írta meg a Telex. Később mégis elérhetővé tették a teljes verziót, írták.

Az élő adás és a feltöltött videóverzió közötti különbséget először Benyó Rita újságíró, a Szabad Európa munkatársa vette észre.

A YouTube-ra feltöltött videó annál a résznél különbözött az élő adástól, amikor Orbán Viktor arról beszélt, hogy az ukrajnai béke több szempontból magyar érdek is, többek között azért, mert „egy jól menő, sikeres Ukrajna növeli Magyarország értékét” és azért is, mert „ott magyarok is élnek”. A videóból az ezután következő szövegrész hiányzott, amelyben többek között ez hangzott el: „Ukrajna egy része az ősi magyar föld, ami most Ukrajnához tartozik, és ott őshonos közösségként léteznek a magyarok”. A hiányos videót később eltávolították, majd feltöltötték újra a vágatlan verziót, ami itt látható.

A Telex kérdésére Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke fake news-nak nevezte, hogy vágott videót tettek volna közzé a miniszterelnök YouTube-csatornáján, állítása szerint a Facebookon és a Youtube-on párhuzamosan streamelt videóból azért hiányzott csak a Youtube-on egy rövid rész, mert megszakadt a jel, de a felvételt azóta cserélték.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!