Terrorcselekménynek nevezte a Belgrád melletti lövöldözést a szerb elnök

2023. május 5. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

Terrorcselekménynek nevezte a szerb elnök azt, hogy egy 20 éves férfi gépkarabéllyal nyolc embert lelőtt, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén csütörtök késő este, írja az MTI. Aleksandar Vučić rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy szigorítják a fegyvertartási és fegyverviselési törvényt, felülvizsgálják az eddig kiadott engedélyeket, szigorúbb pszichológiai vizsgálatra lesz szükség az engedélyek kiváltásához, két évig tartó moratóriumot vezetnek be az engedélyek kiadására, továbbá szigorúbb büntetéseket vezetnek be a törvénytelenül tartott fegyverek tulajdonosaira.

A szerb elnök az intézkedésekkel azt szeretné elérni, hogy a legális és az illegális fegyverek száma is jelentősen csökkenjen az országban.

A szerdai iskolai lövöldözéssel kapcsolatban – amikor egy 13 éves fiú kilenc embert lelőtt és további hetet megsebesített – a szerb elnök bejelentette, hogy 1200 embert vesznek fel a rendőrség kötelékébe, hogy a szerbiai iskolákban állandóan legyen egy rendőr, aki felügyeli a rendet.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan negyven lőfegyver jut. Iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban, és azokat eddig egyetlen esetben sem fiatalkorú követte el.

A csütörtök esti támadás elkövetőjét a szerb sajtó szerint 600 rendőr kereste az elkövetőt, akit végül a tetthelytől 60 kilométerre, Kragujevacnál fogtak el. A belügyminiszter terrorcselekményként hivatkozott a mészárlásra, és az egészségügyi minisztérium arra kéri a lakosságot, hogy adjanak vért. Azóta kiderült, hogy az áldozatok között van egy rendőr és a lánytestvére is.

Az eset alig két nappal azután történt, hogy egy hetedikes diák tüzet nyitott egy belgrádi iskolában. A gyerek megölte nyolc iskolatársát és az iskolaőrt is, illetve megsebesített még hat másik diákot és egy tanárt is. A helyszínről a Telex is tudósított.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!