Elfogták a texasi férfit, aki lemészárolta a szomszédait, miután rászóltak, hogy ne lövöldözzön a kertjében

2023. május 3. – 07:43

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd este elfogták azt a férfit, aki péntek éjjel a Texas állambeli Clevelandben öt szomszédjával, köztük egy 9 éves gyerekkel végzett – írja a CNN.

A feltételezett elkövetőt, a 38 éves Francisco Oropesát csak néhány kilométerre Clevelandtől találták meg egy házban, ahol a gardróbban, a szennyes alatt próbált meg elbújni a rendőrök elől. Letartóztatták, jelenleg őrizetben van, az óvadékot 5 millió dollárban állapították meg.

A férfit a rendőrség és az FBI is nagy erőkkel kereste, végül az FBI kapott névtelen bejelentést arról, hogy hol tartózkodhat. A tipp beérkezése után alig több mint egy órával már el is fogták. A hatóságok azt is vizsgálják, hogy a szökésben segítette-e valaki.

Ahogy arról a Telexen is beszámoltunk, Oropesa azután végezte ki a szomszédjában lakó család tagjait, hogy azok megkérték, késő este már ne lövöldözzön a gépfegyverével az udvarában, mert nem tud aludni a kisbabájuk.

Oropesa illegálisan lépte át az Egyesült Államok határát, és bár 2009 óta négyszer is megpróbálták visszatoloncolni (legutóbb 2016-ban), minden alkalommal sikerült visszajutnia a határon. Azt egyelőre nem tudni, hogy a legutóbbi kiutasítása után mikor tért vissza az Egyesült Államokba.

Oropesa szomszédai hondurasi bevándorlók, tízen laktak a házban, közülük öttel végzett a férfi péntek este. A 25 éves Sonia Argentina Guzmannal és kilencéves fiával, Daniellel, a 21 éves Diana Velázquez Alvaradóval, a 31 éves Julisa Molina Riverával és a 18 éves José Jonathan Cásarezzel.

A család otthona, ahol a gyilkosságok történtek – Fotó: Go Nakamura / Getty Images / AFP
A család otthona, ahol a gyilkosságok történtek – Fotó: Go Nakamura / Getty Images / AFP

Sonia férje és Daniel édesapja, Wilson Garcia elmondása szerint péntek este többször is megkérték a szomszédot, hogy fejezze be a lövöldözést, vagy menjen messzebb a házuktól, mert a gyerekek nem tudnak aludni. A rendőrséget ötször is értesítették a csendháborításról.

Garcia szerint azért hívták többször is a rendőrséget, mert Oropesa egyre fenyegetőbben lépett fel, de csak azt a tájékoztatást kapták, hogy a járőrök úton vannak.

Garcia a feleségével a házuk előtt állt, amikor látta, hogy Oropesa egy fegyverrel a kezében kijön az otthonából, és elindul feléjük. „Mondtam a feleségemnek, hogy menjünk be a házba, de ő azt mondta, csak én menjek, ő inkább kint marad, és megpróbál beszéni vele, őt úgy sem fogja lelőni, mert nő.” Sonia volt az első áldozat.

Oropesa ezután bement a házba, ahol Sonia kisfiával és három felnőttel is végzett. Garcia visszaemlékezése szerint az egyik későbbi áldozat látta, ahogy a felesége a földre esik, és azonnal hozzá fordult: „Ki kell ugranod az ablakon, mert a gyerekeid most veszítették el az édesanyjukat, és szükségük van egy apára.” A nő segített Garciának kimászni az ablakon, mielőtt Oropesa őt is lelőtte.

A két másik áldozat Garcia két és fél éves és egy hónapos kisgyerekét védve halt meg. Ők ruhákkal takarták le a gyerekeket, mielőtt meghaltak, hogy Oropesa ne vegye észre őket.

A helyszínre érkező rendőrök beszámolói szerint a férfi közelről lőtte nyakon az áldozatait. „Mintha egy kivégzés lett volna” – mondták.

A hatóságok szerint egyébként mindent megtettek, hogy időben kiérkezzenek, de egy viszonylag nagy területre csak kevés járőr jut, a család otthona ráadásul negyedórányira van a várostól.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!