Részletesen kitervelte a mészárlást a belgrádi iskolai lövöldöző

2023. május 3. – 16:00

Részletesen kitervelte a mészárlást a belgrádi iskolai lövöldöző
A gyanúsítottat kísérik rendőrök a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolánál – Fotó: AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Háromnapos gyászt hirdetett a szerb kormány, miután egy hetedikes tanuló szerdán lelőtte nyolc diáktársát és az iskolája biztonsági őrét, valamint további hat diákot és egy tanárt megsebesített Belgrádban, jelentette az MTI tudósítója.

Veselin Milić belgrádi rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint a 14 éves fiú nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá édesapja pisztolyával a diákokra, a tanárokra és az iskola biztonsági személyzetére. A fiatalkorú fiút a rendőrök elfogták. A tájékoztatás szerint legalább egy hónapja tervezte a támadást, az iskolába szerdán a 9 milliméteres fegyveren kívül egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktélt és három feltöltött tárat is vitt.

A fiúnál találtak egy listát azoknak a diákoknak a nevével, akiket le akart lőni, illetve egy tervet, amelyen az iskola alaprajza és a tantermek elhelyezkedése szerepelt.

Az is kiderült, hogy a fiú azért a szerdai napot választotta a bűncselekmény elkövetésére, mert osztályának aznap az első órája történelem volt, és a történelemórák tanterme esik a legközelebb az iskola bejáratához. A rendőrfőkapitány szerint ilyen iskolai tömegmészárlás Szerbiában még nem történt.

Apa és fia együtt járt lőterekre gyakorolni

A fiú apját is őrizetbe vették, a férfi a rendőrségnek azt nyilatkozta, van több fegyvere is, mindre rendelkezik engedéllyel, és kombinációs zárral rendelkező széfben tartja őket. Arról nem tudott, hogy a fia is ismeri a kombinációt. A rendőrség tudomása szerint a fiatalkorú elkövető és édesapja gyakran járt lőterekre gyakorolni.

Rendőrök lezárják az iskolához vezető utcát – Fotó: Darko Vojinovic / AP / MTI
Rendőrök lezárják az iskolához vezető utcát – Fotó: Darko Vojinovic / AP / MTI

Az iskola diákjai és szüleik azt nyilatkozták, hogy az elkövető eminens tanuló volt, nem volt zaklatás áldozata, és korábban nem mutatta bármilyen pszichológiai rendellenesség jelét. Ez utóbbit a belgrádi rendőrfőkapitány is megerősítette.
A kórházi tájékoztatás szerint a sebesülteket ellátták, egyikük még életveszélyes állapotban van.

Branko Ružić oktatási miniszter közölte, hogy a szerb kormány péntektől vasárnapig háromnapos gyászt hirdet, a szerda délutáni órákat pedig nem tartják meg egyetlen iskolában sem. A tárcavezető szerint az ilyen támadásokért nagyrészt a filmek, a számítógépes játékok és az úgynevezett nyugati értékek terjedése tehető felelőssé. Mint mondta, fordulatra lesz szükség a szerbiai oktatási rendszerben, hogy az ilyen esetek ne váljanak általánossá Szerbiában.

Nem érzik biztonságban magukat

Az oktatási dolgozókat tömörítő egyik szerbiai szakszervezet teljes munkabeszüntetést jelentett be a következő napokra. A szakszervezet tagjai közölték: a tanárok nincsenek biztonságban, ezt a szerdai eset is bebizonyította, és hiába követelték eddig többször is, hogy az iskolák bejáratánál legyen komolyabb a biztonsági ellenőrzés, eddig ebben az ügyben semmilyen előrelépés nem történt.

Novák Katalin köztársasági elnök a Twitteren fejezte ki részvétét az áldozatok családtagjainak.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan negyven lőfegyver jut. Iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!