Halálos porvihar csapott le egy amerikai autópályára

2023. május 2. – 08:15

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább hat halálos áldozata és sok sérültje van az Illinois állam középső részén húzódó 55-ös autópályán helyi idő szerint hétfőn történt tömegkarambolnak, amelyet porvihar okozott. A sztrádán több mint negyven személyautó és több nyergesvontató ütközött egymásnak, utóbbiak közül két jármű ki is gyulladt.

A porvihar egy nyergesvontató fedélzeti kamerájából – Fotó: Thomas Devore / Tmx / Reuters A porvihar egy nyergesvontató fedélzeti kamerájából – Fotó: Thomas Devore / Tmx / Reuters
A porvihar egy nyergesvontató fedélzeti kamerájából – Fotó: Thomas Devore / Tmx / Reuters
A porvihar egy nyergesvontató fedélzeti kamerájából – Fotó: Thomas Devore / Tmx / Reuters

A rendőrség tájékoztatása szerint a hat halálos áldozat mellett több mint harminc ember sérült meg olyan súlyosan, hogy kórházba kellett szállítani. J. B. Pritzker illinois-i kormányzó „borzalmasnak” nevezte a helyszínt.

A balesetet az okozta, hogy a mezőgazdasági területekről a szél a port az autópályára fújta, ami miatt a látótávolság csaknem nullára csökkent. Az autópályát a baleset környékén, 120 kilométerre St. Louistól, Montgomery megyében mindkét irányba lezárták, és várhatóan csak kedden napközben nyitják meg újra.

Az amerikai meteorológiai szolgálat közleménye szerint a szél óránként mintegy 50–70 kilométeres sebességgel fújt. Mint írták: egy sík területről van szó, ahol nagyon kevés a fa, az elmúlt hetekben pedig nagy volt a szárazság, a gazdák éppen a vetést végzik a földeken, és a talaj felső rétege nagyon laza.

A Montgomery megyei mentőszolgálat vezetője elmondta, hogy minden járművet átkutattak a helyszínen, hogy megkeressék az esetleges sérülteket. A hatóságok a baleset helyszínétől távolabb pihenőket alakítottak ki, ahol az érintettek megállhattak, és találkozhattak ismerőseikkel, családtagjaikkal. (MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!