Halálos porvihar csapott le egy amerikai autópályára

2023. május 2. – 08:15

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább hat halálos áldozata és sok sérültje van az Illinois állam középső részén húzódó 55-ös autópályán helyi idő szerint hétfőn történt tömegkarambolnak, amelyet porvihar okozott. A sztrádán több mint negyven személyautó és több nyergesvontató ütközött egymásnak, utóbbiak közül két jármű ki is gyulladt.

A porvihar egy nyergesvontató fedélzeti kamerájából – Fotó: Thomas Devore / Tmx / Reuters A porvihar egy nyergesvontató fedélzeti kamerájából – Fotó: Thomas Devore / Tmx / Reuters
A porvihar egy nyergesvontató fedélzeti kamerájából – Fotó: Thomas Devore / Tmx / Reuters
A porvihar egy nyergesvontató fedélzeti kamerájából – Fotó: Thomas Devore / Tmx / Reuters

A rendőrség tájékoztatása szerint a hat halálos áldozat mellett több mint harminc ember sérült meg olyan súlyosan, hogy kórházba kellett szállítani. J. B. Pritzker illinois-i kormányzó „borzalmasnak” nevezte a helyszínt.

A balesetet az okozta, hogy a mezőgazdasági területekről a szél a port az autópályára fújta, ami miatt a látótávolság csaknem nullára csökkent. Az autópályát a baleset környékén, 120 kilométerre St. Louistól, Montgomery megyében mindkét irányba lezárták, és várhatóan csak kedden napközben nyitják meg újra.

Az amerikai meteorológiai szolgálat közleménye szerint a szél óránként mintegy 50–70 kilométeres sebességgel fújt. Mint írták: egy sík területről van szó, ahol nagyon kevés a fa, az elmúlt hetekben pedig nagy volt a szárazság, a gazdák éppen a vetést végzik a földeken, és a talaj felső rétege nagyon laza.

A Montgomery megyei mentőszolgálat vezetője elmondta, hogy minden járművet átkutattak a helyszínen, hogy megkeressék az esetleges sérülteket. A hatóságok a baleset helyszínétől távolabb pihenőket alakítottak ki, ahol az érintettek megállhattak, és találkozhattak ismerőseikkel, családtagjaikkal. (MTI)

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!