A török hírszerzés megölte Szíriában az Iszlám Állam feltételezett vezetőjét

2023. május 1. – 08:30

Másolás

Vágólapra másolva

A török hírszerzés által végrehajtott műveletben szombaton megölték az Iszlám Állam feltételezett vezetőjét Szíriában – jelentette be Recep Tayyip Erdoğan török elnök.

A BBC azt írja: Abu Husszein al-Kurajszi azután vette át a csoport irányítását, hogy elődjét tavaly ősszel megölték. A török elnök állításai egyelőre független forrásból nem ellenőrizhetők, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nem kommentálta a hírt.

A Reuters szíriai források alapján azt írta, hogy a műveletet a török határhoz közeli, északi Dzsandarisz nevű városban hajtották végre. Erdogan azt mondta: a török hírszerzés hosszú ideje követte al-Kurajszit.

A kiélezett választásra készülő Erdoğan azt mondta, mindenféle megkülönböztetés nélkül folytatni fogják a harcot a terrorista szervezetek ellen.

Az egykor Északkelet-Szíriától Észak-Irakig húzódó, 88 ezer négyzetkilométernyi területet ellenőrző Iszlám Államot 2019-ben sikerült elűzni utolsó területéről is, de az ENSZ júliusban arra figyelmeztetett, hogy továbbra is tartós fenyegetést jelent.

A csoportnak becslések szerint most is 6-10 ezer harcosa lehet Szíriában és Irakban, akik főként vidéki területeken vannak jelen, és továbbra is hajtanak végre támadásokat. Az Iszlám Állam „regionális leányvállalatai” más konfliktusövezetekben is fenyegetést jelentenek, így aktívak Afganisztánban, Szomáliában és a Csád-tó medencéjében. A dzsihadista csoport tavaly novemberben jelentette be vezetője, Abu al-Haszan al-Hashemi al-Kurajszi halálát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!