Bűnösnek találták a Grammy-díjas rappert, aki több millió dollárral akarta befolyásolni az amerikai politikát

2023. április 27. – 09:21

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek találták a Fugees amerikai hiphopzenekar alapítótagját, a Grammy-díjas Prakazrel „Pras” Michelt, aki a vád szerint több millió dollárt használt fel illegális lobbizásra és kampánytámogatásokra azzal a céllal, hogy befolyásolja az amerikai politikát – írja a New York Times.

Az 50 éves rappert azzal vádolták, hogy 2012 és 2017 között, Barack Obama és Donald Trump elnöksége idején „titkos, illegális, külföldi befolyást gyakorolt”. Egy alkalommal például 865 ezer dollárt fogadott el Jho Low malajziai üzletembertől, és ezt a pénzt kisadományozók hálózatán keresztül Barack Obama kampánytámogatására használták fel a 2012-es választás előtt.

Prast az ügyészek azzal is megvádolták, hogy megpróbálta meggyőzni a Trump-kormányzatot és az igazságügyi minisztériumot, hogy függesszék fel a Jho Low ellen sikkasztással kapcsolatban indított szövetségi nyomozást. Az igazságügyi minisztérium szerint a zenész egy kínai disszidens Kínába való visszavitelében is segédkezett a kínai kormánynak.

Az ügyészek szerint Pras több millió dollárt kapott a csalásokban való részvételéért, a bírósági feljegyzések szerint tíz vádpontban találták bűnösnek, többek között pénzmosás, illegális lobbizás, tanú befolyásolása és kampányfinanszírozási jogsértések miatt. A maximálisan kiszabható büntetés 20 év börtönbüntetés lehet.

Prakazrel "Pras" Michel megérkezik a kerületi bíróságra 2023. március 31-én Washingtonban – Fotó: Kevin Dietsch / Getty Images / AFP
Prakazrel "Pras" Michel megérkezik a kerületi bíróságra 2023. március 31-én Washingtonban – Fotó: Kevin Dietsch / Getty Images / AFP

„A mai ítélet azt mutatja, hogy bárki, aki törvénytelen, külföldről támogatott erőfeszítéseket tesz az amerikai tisztviselők, a választások vagy az igazságszolgáltatási rendszer befolyásolására, bíróság elé kerül” – mondta Kenneth A. Polite, az igazságügyi minisztérium főügyészhelyettese.

A zenész ügyvédje, David Kenner azt mondta, csalódott a tárgyalás kimenetele miatt, és fellebbezést tervez benyújtani. „Ennek még nincs vége. Továbbra is nagyon bízom abban, hogy végül győzni fogunk ebben az ügyben” – mondta Kenner a Reuters beszámolója szerint.

A perben Leonardo DiCaprio is tanúvallomást tett. Az Oscar-díjas színész úgy került az ügybe, hogy évek óta jóban van Jho Low-val, aki a színész főszereplésével készült A Wall Street farkasa című film egyik fő finanszírozója volt. Csakhogy az amerikai hatóságok szerint a malajziai üzletember vagyonának jelentős része abból származott, hogy milliárdokat lopott el az 1MDB néven ismert malajziai állami befektetési alapból. Low jelenleg szökésben van.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!