Kirúgták azt a német szerkesztőt, aki chatbottal íratott Schumacher-interjút

2023. április 22. – 22:26

Másolás

Vágólapra másolva

Elnézést kért és elbocsátotta a főszerkesztőjét annak a német magazinnak a kiadója, amely egy mesterséges intelligencia által generált „interjút” közölt Michael Schumacherrel – írja a Reuters.

Az interjú megjelenése után Schumacher családja közölte, hogy jogi lépéseket terveznek az esseni székhelyű Funke médiacsoport tulajdonában lévő Die Aktuelle ellen. A Funke most weboldalán megosztott közleményében kért elnézést:

„Ennek az ízléstelen és félrevezető cikknek soha nem lett volna szabad megjelennie. Semmiképpen sem felel meg az újságírás azon normáinak, amelyeket mi, és az olvasóink is elvárunk”

– írták. Továbbá bejelentették, hogy a lap főszerkesztőjét, Anne Hoffmannt, – aki 2009 óta vezeti a Die Aktuellét – azonnali hatállyal felmentik.

A Ferrari egykori versenyzője egy 2013-as síbaleset során súlyos fejsérülést szenvedett, többször is műtötték, azóta nem is mutatkozott nyilvánosan. Ehhez képest a magazin a címlapján hirdette, hogy „Michael Schumacher, az első interjú”. A cikkből ugyan már kiderült, hogy a szöveget egy mesterséges intelligencia írta, de az alcímben még a Die Aktuelle is beismerte, hogy az „megtévesztően valóságos” volt.

Schumacher családja bizalmasan kezeli az egykori Forma 1-es pilóta állapotát, arról csak a hozzájuk legközelebb állókkal osztanak meg információkat. „Családként próbálunk tovább élni, ahogy Michaelnek az mindig tetszett” – nyilatkozta korábban felesége, Corinna Schumacher.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!