Orbán 2008-ban: Ukrajnát minél előbb fel kellene venni a NATO tagjai közé

2023. április 21. – 19:52

Orbán 2008-ban: Ukrajnát minél előbb fel kellene venni a NATO tagjai közé
Jens Stoltenberg és Orbán Viktor a madridi NATO-csúcson 2022-ben – Fotó: Jakub Porzicky/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly utóélete lett a NATO-főtitkár Jens Stoltenberg kijevi látogatásának. Stoltenberg csütörtökön Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akit meg is hívott a következő, júliusban tartandó vilniusi NATO-csúcstalálkozóra. Pénteken Stoltenberg arra utalt, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz. Mire Orbán Viktor úgy osztott meg egy erről szóló cikket a Twitteren, hogy csak egy szót írt mellé: What?!

Ukrajna NATO-tagsága nem most került napirendre, hanem már 2008-ban téma volt, igaz az április eleji bukaresti csúcsról többféleképp számolt be a magyar sajtó. Volt olyan MTI-tudósítás, ami szerint elutasították, és csak Albánia, valamint Horvátország kapott zöld jelzést. Találtunk viszont olyan cikket a print lapokban, amelyikben az akkori főtitkár, Jaap de Hoop Sheffer azt nyilatkozta Ukrajnáról és Grúziáról, hogy üdvözlik a két ország által végrehajtott reformokat, és hogy Ukrajna és Grúzia is tagja lesz majd a NATO-nak, ezért intenzív tárgyalásokat kezdenek velük, de csak később vonják be őket az előszobát jelentő MAP-tervbe.

A NATO most azt tudatta az Eurologus megkeresésére, hogy a bukaresti csúcstalálkozó záródokumentumban is az szerepel, hogy a szervezet tagjai lesznek.

2008 augusztusában, amikor Oroszország katonai agressziót hajtott végre Grúziában, Orbán is megnyilvánult ebben a kérdésben, mégpedig úgy, hogy levelet küldött Grúzia, Ukrajna, Lengyelország és a három balti ország vezetőinek.

Erről Németh Zsolt tartott sajtótájékoztatót, a KDNP honlapján ma is elérhető a szöveg, hogy pontosan mi szerepelt ebben a levélben. A Fidesz például haladéktalanul és feltétel nélkül sürgette az orosz csapatok kivonását az országból. A korabeli tudósításból idézünk:

„a Fidesz külügyi kabinetvezetője azt mondta, hogy levelében Orbán Viktor arra is utalt, hogy Grúziát és Ukrajnát minél előbb fel kellene venni a NATO tagjai közé.”

A cikkben van még, hogy a Fidesz felkéri Gyurcsány Ferencet és kormányát, hogy vizsgálja felül a különutas Oroszország-politikáját, mert a magyar kormány nem akadályozhatja tovább az EU és NATO egységes fellépését.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!